FOTO Otvoren prvi Sajam preduzetništva žena u RS: „I ovdje se može uspjeti, imamo sjajnih poslovnih priča koje traju decenijama“

Prvi sajam preduzetništva žena u Republici Srpskoj koji je otvoren u prostorijama Kamene kuće tvrđave Kastel okupio je oko 50 domaćih privrednih društava, kojima rukovode ili su u vlasništvu žena.

Tatjana Čalić / 14. Novembar 2019

Da kasnih posljepodnevnih časova posjetioci  će moći se moći upoznati sa  proizvođačima iz najrazličitijih branši- od metalske i mesne industrije, vinarija, preko pirirodne kozmetike, nakita, slika, ledenih skulptura dekoracija, pa sve do odjeće. 

Neki od proizvoda se mogu i kupiti na Sajmu. 

Preduzetnice sa kojima smo razgovarali slažu se da je jedan ovakav događaj bio potreban kako bi se pomogla promocija domaćih proizvoda i usluga ali i uspješnih poslovnih poduhvata koji uprkos izazovima na tržištu opstaju godinama. 

Upravo takvu priču ima Verica Trubajić koja je na Sajmu predstavila firmu koja već pune 22 uspješno posluje u Banjaluci. Riječ je o papirnoj konfekciji Neni.
„Trenutno zapošljavamo 11 radnika, a do sredine iduće godine biće završena i naša nova hala površine 1000 m2, kada ćemo biti u mogućnosti povećati proizvodnju i zaposliti još radnika. Naši proizvodi se mogu kupiti u marketima širom BiH, a od skora je krenuo i izvoz za Sloveniju“, istakla je Trubajić.  Dodaje da opstati na tržištu nije lako jer tu je gigant Celeks i Violeta, ali su kao mali proizvođač ipak uspjeli naći svoje mjesto i zadovoljni su. 
„Proizvodimo, radimo, prodajemo, nemamo dugovanja, nismo opterećeni kreditima, nemamo problem sa odlaskom radne snage, a to sve govori da se i ovdje može imati  dobra poslovna priča“, ističe Trubajić za BUKU. 

Na sajmu se predstavilo i Humanitarno udruženje žena „Duga“ nastalo 1992. godine, spontanim djelovanjem žena humanista, sa ciljem da pomognu ranjivim kategorijama društva u tadašnjim uslovima.

Danas udruženje okuplja oko 70 žena koje baštine običaje i vještine te ih prenose na mlađe generacije, organizuju različite radionice a, zaslužni su i što se zmijanjski vez našao na UNESKO listi.
„Ovakav događaj znači puno za sve izlagače koji su se danas predstavili, a posebno za Dugu koja zaista ima šta da pokaže  jer trajemo  punih 27 godina. Mi smo ovdje kao počasni gost jer smo dobili projekat od Švedeske ambasade, tako da smo jako ponosni i to nam je dalo dodatnu snagu i vjeru da radimo jednu dobru i pozitivnu priči“, istakla je izvršna direktorica Mira Zvonar, otkrivši nam i na kojim projektima trenutno rade- osnivaju etno-mrežu a pri kraju su i sve aktivnosti vezano za  otvaranje   „Etno kuće Duga“ gdje domaći i strani gosti moći da degustiraju tradicionalnu hranu, dobiju stručne savjete etnologa,  učestvuju u radionicama veza, tkanja i pletenja ili kupuju suvenire.

Na Sajmu smo razgovarali i sa prosvjetnom radnicom u penziji Jelom Vitomir, koja  slobodno vrijeme posvećuje slikarstvu.   

Teško je, kaže podnijela odlazak iz učionice gdje je provela  40 godina i silno je željela da se se bavi nečim što će joj upotpuniti život, te je prvo krenula sa vezom, a potom i sa slikarstvom. Uljana tehnika joj je najbliža.
Smatra da su sajmovi sjajna prilika za predstavljanje, sklapanje poznanstava i prodaju slika.  A Jela Vitomir se zaista ima čime pohvaliti za pet godina prodala je oko 500 svojih djela. Na njenim slikama su najšešći motivi ljepota prirode, cvijetni aranžmani, aktovi.

Sajam je organizovala Privredna komora Republike Srpske u okviru projekta "Podrška preduzetništvu žena Republike Srpske"

Djelić atmosfere sa prvog  Sajma poduzetništva žena u RS donosimo vam i u fotografijama koje slijede:

 

 

 

 

 


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.