Fotografija partizanke Milje Marin: Simbol svega pozitivnog

Kao i kod mnogih znamenitih fotografija iz razdoblja drugog svjetskog rata, identitet osobe koja se nalazi na njoj je dugo vremena bio nepoznat.

BUKA / 09. Maj 2014

Milja Marin, djevojačko Toroman je bila jugoslovenska partizanka, poznata po svom portretu „Kozarčanka“ koji je napravio Žorž Skrigin.

Fotografija Žorža Skrigina je nastala u Knežpolju 1943. godine. Skrigin, koji je vodio partizansku glumačku trupu, je mladu partizanku zapazio u selu Knežpolju kraj Bosanske Dubice u decembru 1943. godine. Tada je ona bila bolničarka u sastavu 11. krajiške brigade.

Zapovjednik brigade je pet mladih djevojaka izdvojio iz kolone, a onda je među njima Skrigin odabrao upravo nju kako bi je fotografisao. Milji Marin je, prema vlastitim riječima, trebalo vremena da shvati što to fotograf od nje želi, ali je bez problema slijedila njegove upute. Odjenuo joj je džemper, počešljao kosu, nakrivio partizansku kapu, na rame stavio automat te napravio fotografiju koja će obići svijet i ući u istoriju.

 Kao i kod mnogih znamenitih fotografija iz razdoblja drugog svjetskog rata, identitet osobe koja se nalazi na njoj je dugo vremena bio nepoznat. Tek decenijama kasnije su je istoričari uspjeli identifikovati i pronaći u Prijedoru. Razlog je bio u tome što Skrigin nije uzeo njene podatke.

Godine 1946. se u potkozarskom selu Kriva Rijeka udala za Peru Marina, dobitnika Partizanske spomenice.

Poslije rata, fotografija Milje Marin je postala čuvena u bivšoj Jugoslaviji, našavši se u udžbenicima, kao i na omotu albuma grupe Merlin Teško meni sa tobom (a još teže bez tebe).

Njena fotografija je simbol svega pozitivnog što se vezuje uz partizane.

Jedna od najvećih partizanskih ikona nakon rata vodila je skroman život. Imala je petoro djece, a kada je razgovarala sa medijima zajedno sa svojim suprugom živjela je u jednosobnom stanu, uz penziju koja je iznosila 300 konvertibilnih maraka.

Milja Marin je novinarima tvrdila da je mogla imati sasvim drukčiji život. Skrigin ju je, naime, nastojao angažovati za svoju glumačku trupu. Zapovjednik Mikan Marjanović se, međutim, izjasnio protiv toga, rekavši kako mu je u tadašnjoj ratnoj situaciji svaka bolničarka potrebna.

"Ko zna gdje bih završila da sam krenula sa Skriginom", rekla je Marin novinarima i dodala da bi "možda bila u rangu s Marylin Monroe".

Umrla je u prijedorskom naselju Pećani 14. novembra 2007. godine.

 

 

 

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.