Francuska opozvala ambasadora u Rimu posle najvećeg sukoba "od rata"

Francuska je to nazvala verbalnim napadima bez osnova od strane italijanskih političkih lidera, za koji tvrde da su "bez presedana još od Drugog svetskog rata"

BUKA portal / 08. Februar 2019

Pariz je pokrenuo proces opoziva francuskog ambasadora u Rimu u najvećoj krizi u odnosima dva suseda još od Drugog svetskog rata.

Kako prenosi Gardijan, Francuska je to nazvala neosnovanim verbalnim napadima italijanskih političkih lidera "bez presedana još od Drugog svetskog rata". U saopštenju francuskog ministarstva navodi se da je već "nekoliko meseci Francuska bila meta ponovljenih, neosnovanih napada i nečuvenih izjava".

"Neslaganje je jedna stvar, ali manipulisanje odnosom zbog izbornih ciljeva je drugo", navodi se.

Dvojica potpredsednika italijanske vlade, Mateo Salvini i Luiđi di Majo kritikovali su francuskog predsednika Emanuela Makrona zbog niza gorućih pitanja, od imigracije do anti-vladinih protesta "žuti prsluci" koji tresu Francusku.

"Sve ove akcije stvaraju ozbiljnu situaciju koja postavlja pitanja o namerama italijanske vlade prema Francuskoj", navelo je francusko minstarstvo inostranih poslova. Pariz navodi da će njihov ambasador u Rimu biti odmah pozvan na konsultacije.

Ove nedelje, Di Mateo se sastao sa liderima "žutih prsluka" i rekao da je "vetar promena prešao Alpe". Francuska je to komentarsala kao neprihvatljivu "provokaciju".

Dugogodišnji politički jaz Italije i Francuske koji je kulminirao prekidom odnosa smatra se najvećim prekidom odnosa dve zemlje od 1945. godine. Obe strane prvobitno su optuživane da koriste razlike u stavovima za potrebe izbora - Salvini da bi progurao svoju desničarksu agendu, a Makron da sebe predstavi kao protivtežu populizmu u majskim evropskim parlamentarnim izborima. Salvini je nazvao Makrona "užasnim" francuskim predsednikom i pozvao francuske glasače da ne podrže njegovu stranku na evropskim izborima, dok je De Majo prošle nedelje optužio Francusku za osiromašenje Afrike i izazivanje migracione krize. Odnosi su se pogoršali nakon što je italijanska populistička vlada stupila na dužnost prošlog juna, posle čega nije održan tradicionalni zajednički samit dve zemlje. Ali, napetost je stalno rasla zbog migracije i Francuske uloge u intervenciji u Libiji 2011. godine. Dve zemlje se su se, čak, "zakačile" oko obeležavanja pola veka smrti renesansnog umetnika Leonarda da Vinčija.

Preuzeto sa Nedeljnika


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.