Francuska uvodi strože Covid mjere - potrebna vakcinalna propusnica, negativan test nije dovoljan

Odlučeno

BUKA portal / 13. Januar 2022

 

Senat Republike Francuske izglasao je u četvrtak rano ujutro usvajanje izmijenjene verzije zakona koji bi transformirao zdravstvenu propusnicu u toj zemlju u strožu "propusnicu na osnovu vakcinacije", javlja AFP.

Zakon je usvojen oko 2:30 ujutru u četvrtak sa 249 glasova za, 63 protiv, uz 26 uzdržanih.

Glasanje, kojim je predsjedavao predsjednik Senata Gérard Larcher iz desničarskih republikanaca, uslijedilo je nakon dva duga dana relativno mirne debate, u kontrastu s turbulentnom atmosferom oko usvajanja ovog zakona prošle sedmice u francuskoj skupštini.

Prema zakonu, od stanovnika Francuske će se tražiti da dokažu svoj status vakcinacije kako bi pristupili restoranima i barovima, kulturnim objektima ili međuregionalnom javnom prevozu.

Negativan test na Covid-19 više neće biti dovoljan, osim za pristup zdravstvenim ustanovama i uslugama.

Članovi Senata i Skupštine sastat će se u četvrtak rano poslijepodne u Palais Bourbon, u cilju da postignu dogovor o konačnoj verziji zakona u zajedničkoj komisiji.

Ako se postigne dogovor, prijedlog zakona će biti predat na konačno glasanje u Senatu u četvrtak i Skupštini u petak.

Prema nacrtu zakona Senata, propusnice na osnovu vakcinacije mogle bi biti nametnute samo u slučajevima kada broj hospitalizacija Covid-19 premaši 10.000 u jednom danu širom zemlje i automatski bi bila obustavljena kada se epidemija spusti ispod tog praga.
Broj hospitaliziranih pacijenata trenutno je blizu 24.000, prema zdravstvenim ustanovama.

Senatori su takođe ograničili uslov za vakcinalnu propusnicu na osobe starije od 18 godina. Maloljetnici u dobi od 12 do 17 godina i dalje bi morali pokazati običnu zdravstvenu propusnicu, za što je dovoljan i negativan test.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.