Francuski maraton na kojem trkači piju vino i jedu sir

Ako ćemo iskreno, niko ne voli trčanje. Naporno je, dosadno...jednostavno postoje bolji načini da provedete svoje vrijeme.

BUKA portal / 19. Maj 2019

Foto: Getty Images

Maraton je tradicionalno jedna od najiscrpljujućih sportskih disciplina gdje je potrebno mnogo istrajnosti. Međutim, Marathon du Medoc u Francuskoj nudi trkačima priliku da piju vino i jedu sir koliko god žele.

Staza vodi učesnike kroz vinograde i domaćinstva, a tu su i dva dvorca.

Međutim, pored standardnih štandova sa vodom gdje se trkači mogu osvježiti, na stazi se nalaze i štandovi sa vinom i sirom.

Pored toga, ovaj maraton je neobičan po tome što su trkači obučeni u neobične kostime.

Svake godine, hiljade učesnika obuče svoje najbolje ruho - bilo da su u pitanju kostimi u obliku boca vina, vikinška odjeća ili kostim vanzemaljca, a najbolji kostim osvaja nagradu.

Trkači imaju  6.5 sati da završe trku, što je dovoljno vremena da se uživa u prelijepim pejzažima i kojoj čašici.

Iako zvuči zabavno, treba imati na umu da je to ipak maraton i da je staza duga oko 40km, tako da ipak treba biti umjeren sa konzumacijom alkohola ako želite da stignete do cilja.

I nije sve u alkoholu. Trka na jugoistoku Francuske je savršena prilika da se uživa u divnim predjelima, istorijskim mjestima i muzici koja se uživo izvodi duž staze.

Nagrada za pobjednike u muškoj i ženskoj kategoriji je domaće vino u količinama ekvivalentnim njihovoj tjelesnoj težini. Prva tri mjesta dobijaju i po sanduk vrhunskog vina.

Trka se održava 7. septembra.

Više fotografija pogledajte na www.thinkinghumanity.com


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.