Frontmen "Goblina" Golub u Banjaluci promovisao autobiografiju "Izgužvane misli": Rokenrol nam je pomogao da preživimo devedesete

Juče je u Banjaluci održana promocija autobiografske knjige "Izgužvane misli" koju je napisao frontmen rokenrol benda "Goblini" Branko Golubović Golub.

Ernest Bučinski / 09. Maj 2019

 

Gosti promocije bili su poznati rok kritičar Petar Janjatović i Mile Kekin pjevač "Hladnog piva" koji je napisao recenziju za ovaj roman.

"Izgužvane misli" je knjiga o bendu Goblini i po mnogo čemu se razlikuje od ustaljenih autobiografskih knjiga, kako po sadržaju tako i po stilu pisanja, a Golub se nije snebivao da u tekstu piše i o škakljivijim temama koje inače prate karijere rok bendova i život muzičara. Golub nije uljepšavao stvarnost niti pisao samo da bi napisao knjigu i sebe proglasio piscem, nego je motivaciju pronašao u onome što ga okružuje, a život ovog muzičara je više nego živopisan. Jedno vrijeme Golub je raspustio "Gobline" i počeo da se bavi humanitarnim radom u mirovnim misijama u Afganistanu, Šri Lanci, Pakistanu, Etiopiji i Jordanu. Njegova prva knjiga "Pisma iz Afganistana" objavljena 2009. godine upravo je inspirisana njegovim misionarskim životom.  "Izgužvane misli" su njegova druga knjiga a njen sadržaj prava poslastica za iskrene ljubtelje "Goblina".

"Ovu knjigu sam zapravo napisao na nagovor svojih bliskih saradnika i prijatelja. Sve je počelo od pisanja nekakvih pričica, čisto da bih ih otrgao od zaborava , ali kada su moji prijatelji pročitali tih par prvih priča nagovorili su me da se dam u ozbljnije pisanje. U principu ovo je druga knjiga koju sam objavio. Prva je nastala isto kao i ova sasvim slučajno kada sam se dopisivao sa svojim fanovima boraveći u Afganistanu", kazao je autor knjige obraćajući se publici i novinarima.

Recenzent knjige i poznati roker Mile Kekin kazao je da Goluba poznaje već više decenija i da se radi o čovjeku koji je svestran, kreativan i da ima dara za pisanje na kojem mu čak i zavidi.

"Ova knjiga mi se sviđa zbog stila pisanja i mislim da je jednostavna, pitka, a da nije plitka. Onaj dio vezan za karijeru Golubovog benda prije nego što su postali slavni i priznati mi se posebno dojmio. Sviđa mi se na koji način je autor opisivao likove i situacije. To su oni događaji koji se dešavaju skoro svim rok bendovima i skroz su sumanuti. Pomalo sam čak i zavidan na spisateljskom daru koji ima Golub i nije mi jasno kako je samo našao vremena da napiše knjigu. On je poznat po svom žustrom temperamentu i ne znam kako je samo mogao sjedit satima i pisati", rekao je frontmen Hladog piva.

On je kazao da je imao par pokušaja da i sam napiše nešto što bi ličilo na knjigu, ali da je nemirnoga duha i da mu jako brzo dosadi sjedenje za kompjuterom i kuckanje po tastaturi. Golub je na ovo odgovorio šaljivo da mu je zapravo pisanje bilo izgovor da se izvuče od nekih poslova po kući koje inače svaki oženjen čovjek ima.

 

"Ja sam otac troje djece tako da imam dosta porodičnih obaveza. A pisanje mi je dobro došlo kada mi supruga kaže da odem u prodavnicu ili da pomognem u pravljenju ručka, a ja joj odgovorim – pa nemoj sad da me prekidaš vidiš da pišem knjigu!", kazao je Golub šaljivo i dodao da je ovo super recept za izbjegavanje tih nekih poslova, te da se sprema da napiše još jedan roman.

Publici se obratio i Petar Janjatović koji je upoznat sa radom "Goblina" od njihovih početaka.

"Imao sam sreću da sam baveći se novinarstvom upoznao mnoge rok bendove i da sam družeći se s muzičarima upoznao i taj nekakav život rokera. Tako da se suosjećam sa glavnim likom ove knjige. Kada je napisao knjigu Golub mi se obratio odmah sam ga pitao da li se radi o iskrenom tekstu i da li u njoj ima seksa, droge i rokenrola, jer ne volim kada se autori sličnih knjiga plaše reakcije čitalaca pa se snebivaju da iskreno opišu svoj život onakav kakav on u biti jeste. Kada mi je rekao da u knjizi ima svega znao sam da se radi o dobrom tekstu", kazao je Janjatović. On je dodao da su "Izgužvane misli" hronika o pank bendu iz srbijanske provincije i da govori o životu svakog čovjeka koji je preživljavao teške devedesete.

Autor knjige je kazao da je njegova knjiga zabilješka sjećanja godina zahvaćene ratnim vihorom i da je bavljenje muzikom devedesetih bio i nekakva vrsta odmazde protiv svega onog lošeg što se dešavalo u društvu.

"Nama su devedesete mnogo toga oduzele, prekinula su nam kontakte s prijateljima, kultura je nestala, pojavio se kič, sve je više i više bilo kretena na ulici. Rokenrol je bilo utočište nas nekih normalnih momaka da napravimo svoj svijet čist od sve te prljavštine i da se bavimo stvaralačkim radom. Rokenrol mi je omogućio da steknem nove prijatelje i da se povežem sa muzičarima i prijateljima iz cijelog regiona", rekao je Golub.

 

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.