Giuseppe Arcimboldo: Fantastične iluzije iz 16. vijeka

Dok su njegovi radovi na neke religijske teme zaboravljeni, njegovi fantastični portreti i personifikacije godišnjih doba koja su bila sastavljena od cvijeća, voća, povrća, grana i lišća cijenjeni su i pravi su izvor fascinacije.

BUKA / 26. Oktobar 2013

Giuseppe Arcimboldo (1526-1593) je italijanski maniristički slikar. Nakon učenja u rodnom Milanu djelovao je pretežno u Pragu kao dvorski slikar nekoliko vladara.

1556. godine je radio s Giuseppeom Medom na freskama u katedrali u Monzi. Dok su njegovi radovi na neke religijske teme zaboravljeni, njegovi fantastični portreti i personifikacije godišnjih doba koja su bila sastavljena od cvijeća, voća, povrća, grana i lišća cijenjeni su i pravi su izvor fascinacije.

Njegova neobična vizija podstakla je mnoge iz njegovog vremena da vjeruju da je Arcimboldo duševno bolestan i da su njegova djela rezultat poludjelog uma.

Poslije smrti 1593. godine, njegova djela padaju u zaborav, sve dok ih početkom 20. vijeka ne otkriju nadrealisti. Od tada njegov opus ima svjetsku slavu.

Iako nije imao izravne učenike, po slobodi fantazije i bizarnim slikarskim efektima blizak je modernom dadaizmu i nadrealizmu 20. vijeka.

Pogledajte sablasno čudesne portrete od ovog neobičnog umjetnika:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Buka preporuka

Tema

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.