Glavna državna tužiteljka kao STAND UP komičarka

Glavna državna tužiteljka Gordana Tadić davala je smiješne i za komisiju nebitne izjave.

Slađan Tomić / 15. Oktobar 2020

 

Veći dio sjednice Privremene istražne komisije Parlamenta BiH prošao je s podsmijehom prisutnih  poslanika i novinara. Glavna državna tužiteljka Gordana Tadić davala je smiješne i za komisiju nebitne izjave.

Tako je Gordana Tadić pričala kako je majka doktora nauka, kako će uskoro postati baka i slične nereferentne izjave, koje nemaju nikakve veze s funkcijom koju obavlja.

“Što se tiče percepcije javnosti, ja sam prije svega građanin ove zemlje, majka, supruga, uskoro baka. Pratim portale, vrlo sam informirana osoba. Možda sam najinformiranija osoba u BiH”, kazala je Tadić. Praktično teško moguće, osim ako Tadić, umjesto radom na predmetima, radno vrijeme popunjava praćenjem medijskih sadržaja.

Ona je u odgovoru na pitanje o predmetima Dragičević i Memić upotrijebila termin "preminuli", na što su reagovali članovi komisije, pitajući je da li je trebalo da koristi drugi izraz.

Umjesto izvinjenja, kazala je da “ne treba ulaziti u ove stvari, jer jedna riječ može sve promijeniti”.

Dakle, ako nešto ne znamo, ne treba na tome ni da radimo, već treba bježati od tih predmeta? Govoreći o pritiscima i prijetnjama, kazala je da “svakom želi dobro, sve najbolje u životu”. Iako BiH prednjači u korupciji, Tadić se nije hvalila riješenim predmetima visoke korupcije nego opremom.“Jedna smo od najopremljenijih institucija, mnogi u regiji nam zavide.”

Tadić je poslanicima kazala i kako su državni tužioci manje plaćeni od njih, te da primaju platu od 9.000KM. Reagovao je predsjednik Privremene istražne komisije Damir Arnaut, koji je kazao da nije istina da je njihova plata 9.000KM. Tadić je rekla da su građani nezadovoljni i radom parlamentaraca.

Njoj je odgovorio i poslanik SDS-a i član Komisije Dragan Mektić, kazavši da je "strašno" što je izjavila da im je plata 9.000 KM. "Kaže, imamo veće plate od tužilaca. Normalno da imamo veće plate, mi smo najveći zakonodavni organ u državi. Nas je narod birao, vas nije. I da je pravde, vi ne bi bili tu”, kazao je Mektić.

Tadić je, nimalo prikladno funkciji koju obavlja, odgovorila “da je pravde, vidjećemo na izborima”. 

Tako je sjednica Komisije, koja je više ličila na comedy show, završena, a umjesto oštrih poslaničkih pitanja, čula su se uglavnom mlaka, nedovoljno hrabra i provokativna pitanja. 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.