Goražde plesom protiv nasilja nad ženama

Goražde se ove godine pridružilo "Milijardi ljudi koji ustaju protiv nasilja“, tihoj revoluciji milijardu žena i muškaraca širom svijeta koji zahtijevaju da nasilje nad ženama prestane odmah.

Diskriminacija.ba / 15. Februar 2018
U srijedu se Goražde, druženjem uz muziku i ples na platou ispred gradske dvorane, priključilo svjetskoj kampanji “Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama”, čiji je cilj upozoriti na nasilje nad ženama i djevojčicama kao na jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava u svijetu, koje još uvijek mnogi odobravaju šutnjom.
 
Nakon zajedničkog plesa uz numeru „Pokidajmo lance“ (“Break the chain“), koja je svojevrsna himna i poziv na prekid lanca tišine koji prati nasilje nad ženama i djevojčicama širom svijeta, prisutnim su se obratile organizatorice događaja.
 
„Niste same u borbi protiv nasilja, danas smo to pokazali ovdje, a naše udruženje je tu na raspolaganju uvijek kad je pomoć potrebna“ poručila je okupljenima Emina Delahmet, saradnica za rad sa djecom i mladima iz Udruženja žena „SEKA“.
 
„Jako je važno da se javno govori o ovom problemu, da edukujemo mlade o stigmi i diskriminaciji koje prate žene žrtve nasilja, našeg zajedničkog problema“, poručila je Delahmet.
Prema njenim riječima, na osnovu istraživanja koje je Udruženje „SEKA“ sprovelo na području Bosansko-podrinjskog kantona, 36% slučajeva nasilja nad ženama bude otkriveno tek prilikom razvoda što pokazuje da su žrtve duže vrijeme trpile nasilje i izbjegavale ga prijaviti.
 
Već šestu godinu zaredom Udruženje žena „SEKA“ u Goraždu organizuje akciju povodom globalne kampanje „Jedna milijarda ustaje“ i ove godine pozivajući na prekid nasilja i stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu.
 
Ove godine Udruženje Žena „SEKA“ Goražde organizovalo je ovaj događaj u saradnji s osnovnim školama „Fahro Baščelija“, i „Husein ef. Đozo“,  te Kulturnim udruženjem mladih Goražde, Mrežom vijeća mladih Bosansko-podrinjskog kantona i Vijećem mladih Goražde.
 
Događaj su podržali Populacijski fond Ujedinjenih nacija u BiH (UNFPA BiH)  i Grad Goražde.
 
„Nasilje se ne može tolerisati, to pokazujemo i danas, i opet pozivamo izvršnu i zakonodavnu vlast da posvete punu pažnju rješavanju ovog problema.“, istakao je Anel Čolo, omladinski aktivista neformalne grupe mladih iz Goražda.
 
Kampanju je podržao i načelnik opštine Goražde, Muhamed Ramović koji se obratio okupljenim sugrađanima poručivši kako nasilje ne smije biti tolerisano.
 
„Vjerujem da će ova mladost, okupljena danas, donijeti brojne promjene nabolje u stvaranju svijeta bez nasilja nad ženama“ istakao je načelnik Ramović.
 
„Ponosni smo na inicijative koje su provele zajednice u Sanskom Mostu, Bijeljini i Goraždu za ublažavanje stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu. Današnji događaj u Goraždu, u sklopu globalne kampanje „Jedna milijarda ustaje“, je jedna od tih aktivnosti“, naglasila je dr. Doina Bologa, UNFPA predstavnica za BiH.
 
Kako je i sama naglasila, UNFPA će nastaviti podržavati slične inicijative.
 
„Nastavit ćemo sarađivati i dalje s lokalnim akterima u cijeloj BiH u suzbijanju različitih oblika nasilja nad ženama, posebno stigmatiziranim osobama koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu“, dodala je dr. Bologa.
 
Dio plesa uz „Pokidajmo lance“ najviše se dopao najmlađim učesnicima i učesnicama koji su u prethodnim danima uvježbavali koreografiju uz pomoć omladinskih aktivista koje okuplja Anel Čolo.
 
„Kad su nam objasnili šta je cilj ove kampanje nisam se uopšte dvoumila oko učešća, a posebno mi se dopalo što je i dosta dječaka, inače stidljivih, bilo spremno dolaziti s nama na probe“ kaže Adela Jusupović, jedna od onih koja je danas ustala uz milijardu.
 
Kampanja „Jedna milijarda ustaje“ pokrenuta je na Valentinovo 2012. kao inicijativa usmjerena na podizanje svijesti o uznemirujućoj statistici prema kojoj će svaka treća žena u svijetu tokom svog života doživjeti silovanje, razne oblike seksualnog zlostavljanja ili fizičkog nasilja, što čini ukupnu brojku od milijardu žena i djevojčica.
 
Jedinstveni podaci o učestalosti nasilja nad ženama za Evropu ne postoje, ali mnoge zemlje članice EU provode istraživanja koja sugerišu kako je u svim državama svaka četvrta ili peta žena iskusila fizičko nasilje najmanje jednom tokom svoje odrasle dobi, a svaka deseta je preživjela i seksualno nasilje. 
 
Eve Ensler, poznata spisateljica i aktivistkinja koja je svjetsku slavu stekla čuvenim Vagininim monolozima je u martu 2011. započela kampanju „Jedna milijarda ustaje“, koja je zamišljena kao jednodnevni događaj i poziv ženama širom svijeta da 14. februara svake godine izađu na ulice i zajedno zaplešu kako bi pokazale svoju snagu protiv nasilja, stigme i diskriminacije
Od samog početka održavanja, kampanja „Jedna milijarda ustaje“ razvila se u najveću ikad organizovanu masovnu akciju usmjerenu na suzbijanje nasilja nad ženama; od februara do 8. marta, kada se obilježava Međunarodni dan žena, širom svijeta pridružuje joj se na hiljade lokalnih inicijativa.

 

Diskriminacija.ba

 


Buka preporuka

Ženska prava

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.