"Grad" koji nikne usred ničega, "živi" dva dana, a potom nestane VIDEO

Zavirite

B92 / 21. Maj 2021

Gosti festivala učestvovali su u raznim kreativnim aktivnostima u skladu sa temom, koja se menja svake godine. Nije bilo plaćenih nastupa i umetnika, gotovo nikakvih pravila i granica u fizičkom prostoru, a od publike se očekivalo samo dobro raspoloženje i avanturistički duh.

Svaki posetilac dobrih festivala znaće da odgovori na ovo pitanje - koji je to "grad“ koji nikne usred ničega, živi dva dana, a potom nestane?

Da bismo dobili odgovor, trebalo bi se zaputiti ka dalekoj Nevadi. U pustinji zvanoj Blek Rok Desert, na zapadu SAD-a, nedaleko od granice s Kalifornijom, svako leto nikne tzv. Blek Rok Siti.

Njegovi koreni sežu u 1986. godinu kada su dvojica prijatelja u San Francisku napravili drvenu konstrukciju čoveka, visoku dva metra, i zapalili je. Ova atrakcija je privukla okolne prolaznike, pa je, shodno ovome, označen početak jednog velikog projekta.

Samo par godina kasnije, ovaj projekat, pod nazivom "Brning Men", nastanio se u pustinji Nevada.

Iako će ga većina ljudi opisati kao festival, organizatori vole da naglase da je to više od festivala. Ovo je spektakl usmeren ka zajednici, umetnosti, "radikalnoj samoekspresiji“, odgovornosti i etici "ostavi iza sebe samo svoje tragove" tokom boravka u prirodi.

Foto: Shutterstock/Dmytro Buianskyi

Foto: Shutterstock/Dmytro Buianskyi

 

Divovske instalacije, dekorisani bicikli, telefonske govornice na kojima piše "Razgovaraj s Bogom", elektronska muzika, neonski ukrasi, koji signalizuju "promet" u pustinjskoj prašini, hiljade posetilaca u inspirativnim modnim kreacijama, samo su neki od prizora koje možete videti na ovom festivalu.

Festival je postao toliko popularan da ste ga, možda i ne znajući, već videli - prikazan je u Saut Parku, Simpsonovima, Malkolmu u sredini…

 

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.