Grad u BiH uveo radno vrijeme nedjeljom do 12 časova

Ono što je mjesecima najavljivano, sada je realizovano.

RTRS / 07. Juni 2021

Na radost više od hiljadu zaposlenih u trgovinskom sektoru - trgovinskim i zanatsko-preduzetničkim radnjama u Zvorniku skraćeno je radno vrijeme nedjeljom do 12 sati.

Radnici će imati više vremena za odmor, a poslodavci koji se ne budu pridržavali mjera, biće kažnjeni.

Zaposleni će konačno dobiti slobodno nedjeljno popodne i priliku da odmore. Ova odluka obradovala je i Dragicu Udovičić koja već 20 godina radi kao trgovac i za koju je godinama nedjelja bila radni dan.

Znači nam mnogo. Za našu porodicu da smo slobodni , da smo sa njima, znači nam puno zaista. Drago nam je da je neko prepoznao, da je gradonačelnik prepoznao tu našu žrtvu i zahvaljujemo se i svim njegovim saradnicima što su donijeli takvu odluku, što se neko i nas sjetio - istakla je Dragica.

Odlukom Gradske skupštine o novom radnom vremenu, definisano je da trgovinske, odnosno zanatsko-preduzetničke radnje u Zvorniku nedjeljom mogu raditi od 6 do 12 sati. Od pravila su izuzete radnje koje se nalaze u sklopu Autobuske stanice i benzinskih pumpi, odnosno dragstori. Ova odluka je odlična, kažu građani.

Za nadležne u Zvorniku nema dileme, najnovija odluka je potvrda da interes pojedinca mora biti iznad interesa profita.

- Mislim da smo uradili dobro za zaposlene u trgovinskom sektoru prije svega, a da poslodavci njihovi i naši sugrađani neće trpiti neke ozbiljne posljedice. Važno je da zaposleni u trgovinama imaju slobodno bar to nedjeljno popodne, da provesu sa članovima svojih porodica, sa svojom djecom, da i oni uživaju u blagodetima tog nedjeljnog porodičnog ručka - rekao je Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

Nadzor i kontrolu sprovođenja ove odluke obavljaće nadležna tržišna inspekcija i komunalna policija. Novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 maraka kazniće se za prekršaj pravno lice, ako ne istakne ili se ne pridržava utvrđenog radnog vremena.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.