Građani Mostara za BUKU o rezultatima izbora: Glupi smo i senilni

Nakon 12 godina, Mostarci i Mostarke juče su ponovo izabrali gradske vijećnike.

Slađan Tomić / 21. Decembar 2020

Foto: BUKA


Zbog komplikovane raspodjele mandata, minimalnih i maksimalnih kvota za pripadnike tri konstitutivna naroda, te 4.000 glasova koji se očekuju putem pošte, nezahvalno je govoriti o konačno raspodjeli mandata. No, jasno je da su HDZ BiH i Koalicija za Mostar 2020 (SDA, SBB, DF) pobjednici, jer će skupa imati dvotrećinsku većinu, tako da će, osim odabira gradonačelnika, moći mijenjati i Statut grada Mostara.

Ipak, taj će proces trajati, jer i SDA i HDZ žele mjesto gradonačelnika. Već u izbornoj noći, Koalicija za Mostar je izrazila želju da uđe u koaliciju sa BH blokom, a HDZ BiH je pomenuo koaliciju sa SDA.

U suštini, oni koji su Mostar držali u demokratskoj izolaciji 12 godina, ponovo su dobili povjerenje birača. Baš njih (birače) pitali smo šta misle o rezultatima lokalnih izbora za Vijeće grada Mostara. Mnogi nisu željeli pričati, a oni koji daju svoj komentar ne dozvoljavaju nam da ih fotografišemo i ne žele da se predstave. Izuzetaka ipak ima, poput Hasana Dedovića. Kaže da nije iznenađen rezultatima izbora i da se smjena nacionalnih stranaka može desiti u zemljama razvijene demokratije, ali ne i u BiH.

Jedan bračni bar, koji nam se nije predstavio, kaže da nacionalisti opet ostaju na vlasti.

„Ja sam deprimiran koliko narod ne vidi šumu od drveta. Nacionalisti ostaju na vlasti. To su glasali oni koje su oni zaposlili“, kaže jedan Mostarac treće životne dobi.

Njegova supruga dodaje da joj je drago da u gradsko vijeće ulaze i Srbi, za koje se nada da će konačno u Hercegovačko-neretvanskom kantonu postati konstitutivni.

 

 

„Iz srca se radujem što su prošli i naši Srbi. Mostar ne može bez Srba. To ko misli i ko ih je negirao je u zabludi.“

Mostarka Maida, iako ima 70 godina, kaže kako je vrijeme da se politikom počnu baviti mladi. Dodaje, vrijeme je za smjenu generacija.

„Ne bih zaokružila ove starije, sijede. Postali su senilni. Šta će mi stariji ljudi“, kaže Maida.

Promjena neće, kaže, biti puno, ali je raduje jačanje lijevih stranaka.

„Nacionalne stranke su nam 25 godina uništavale život i opet su pobijedile. Ovaj narod je glup i evo šta uradiše. Čović je ukinuo fabrike. Zadnji gigant Aluminij je uništen i narod opet za njega glasa, isto je i sa SDA."                            
      
Ni Edvina Cvijetić nije zadovoljna rezultatima. „Ja ne glasam za nacionalne stranke. Šta ću misliti. Da je glupav narod. Glup narod, nisu obrazovani, ne misle svojom glavom“, poručila je Edvina, vidno izrevoltirana rezultatima izbora.
 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.