Građanima BiH (ni)je dozvoljen tranzit kroz Hrvatsku do Neuma?

Prije nekoliko dana vlasti Hrvatske su uvele mjere samoizolacije za putnike iz, dok je za osobe koje "tranzitiraju" kroz Hrvatsku navedeno da ove mjere neće važiti.

BUKA portal / 28. Juni 2020

Iako nije najpreciznije definisano šta u ovom slučaju predstavlja "tranzit", u redovnom izvještajim auto-moto servisa je tokom prethodnih dana navedeno da mjere smaoizolacije ne važe za bh. građane koji tranzitiraju kroz Hrvatsku.

Ipak, kako saznaje N1 iz GP, tranzit nije nikada preciziran niti odobren jer ne mogu sa sigurnošću reći da li će neko ko koristi GP Doljani zaista ponovo završiti na teritoriji BiH, tj. Neumu. 

 

S tim u vezi, svi građani BiH koji žele u Neum na odmor trenutno to mogu uraditi samo preko puta Svitava.

Kako saznaje N1, ranije je bilo nekoliko slučajeva zbog kojih uposleniici GP BiH moraju biti na oprezu a radi se o krivoj prijavi konačne adrese, pa se dešavalo da neko prijavi Neum kao konačnu adresu bude pronađen u Splitu.

Jučer su neumske plaže ispunili turisti koji su uglavnom tokom jutra i noć prije pristigli iz drugih bosanskohercegovačkih gradova. Njihova brojnost u poređenju s prošlogodišnjom u ovo doba godine ipak je značajno manja, ali je zahvaljujući posljednjim odlukama vladajućih struktura u susjednim zemljama, mnogo bolja u odnosu na prije pet ili deset dana ili na što se očekivalo nakon što je nastupila pandemija koronavirusa.

"Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja.

Svi koji ulaze u Hrvatsku iz BiH idu u 14-dnevnu samoizolaciju. Za tranzit kroz HR nema ove obaveze.

Ulazak u Crnu Goru iz BiH moguć je samo uz obavezni PCR test akreditovane laboratorije iz BiH star maksimalno 48 sati. Za vrijeme važenja ove mjere, ulazak u Crnu Goru nije moguć preko graničnih prelaza Hum i Metaljka. Granični prelaz Deleuša-Vraćenovići, od ranije je zatvoren zbog radova", navedeno je iz BiHAMK-a.

N1


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.