Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković za BUKU: Svaki rast Sane plaši ljude. Svi gledamo u nebo očekujući da će padavine stagnirati

Još uvijek je sve pod kontrolom.

Foto: BUKA

 

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je za BUKU da su prve poplave počele u naseljima koja su duž rječica Miloševice i Puharske i to se desilo poslije nekoliko dana snažnih padavina i bujičnih udara rijeka i rječica sa planine Kozare prema rijeci Sani.

“Do porasta vodostaja rijeke Sane došlo je i u toku noći i novo vode je prevazišao nivo od 420 centimetara u kojem se proglašavaju određeni nivoi odbrane od poplava, a jutros je vodostaj bio 460 centimetara, a u ovom trenutku po posljednjim informacijama nivo vode je 465 cm. Jutros je proglašeno stanje vanredne odbrane od poplava i svi akteri, sve institucionalne organizacije uključene su i mobilizirane da bi se pomoglo ljudima u ugroženim područjima”, rekao nam je Đaković.

Dodaje da je prema informacijama od jutros oko 200 objekata zaplavljeno, ali nisu dobili podatke da je voda ušla u kuće i stambeni prostor, ali ima poplavljenih podruma.

“Sve se poduzima da se pomogne stanovnicima, civilna zaštita odvozi vreće sa pijeskom kojima se sprečava ulazak vode u individualne objekte i sve što možemo činimo da bismo pomogli stanovništvu. Na drugoj strani prve informacije koje dobijamo sa područja Ribnika i Sanskog Mosta govore o blagom zastoju povećanja vode, čak i o smanjenju vode koja protiče kroz Ribnik i Sanski Most, tako da ako ne bude većih padavina iskreno se svi nadamo da neće biti onako kako su mnogi počeli da razmišljaju prisjećajući se 2014. godine, te da će doći do zastoja rasta vode i pada u nivou koliko se padavine budu smanjivale”, istakao je Đaković.

 

 

On dodaje da je situacija u gradu Prijedoru složena i da je više puteva bilo u prekidu, bilo je odrona, ali sve je još uvijek pod kontrolom.

“Jutros smo na štabu donijeli odluku da se prije svega obrati pažnja na stare i nemoćne ljude, naročito one koje opkoli voda i stvoreni su uslovi u Sportskoj dvorani u Gradu Prijedoru za primanje ljudi, tamo postoji mogućnost postavljanja kreveta, ali do ovog trenutka nemamo informaciju da je bilo potrebe za evakuacijom stanovništva”, istakao je Đaković.

Gradonačenik Prijedora kaže da stanovnici ovog grada nažalost imaju iskustvo sa poplavama i da je normalno da svaki rast nivoa Sane plaši ljude, naročito jer smo prije pet godina u gotovo istom periodu godine imali pojavu rasta vode do izuzetno visokog vodostaja.

“Mi inače 16. maja imamo Dan našeg grada i iskreno se nadamo da neće doći do katastrofalnih poplava kakve su bile 2014. godine. Svi smo u nadi da se neće desiti katastrofalna poplava i da će vodostaj prestati da raste. Svi gledamo u nebo očekujući da će padavine stagnirati i da ćemo proći blaže nego što su mnogi u strahu jer su katastrofu već doživjeli”, rekao je Đaković za naš portal.

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.