Greta Thunberg održala govor u Davosu

Greta Thunberg, svjetski poznata aktivistkinja koja se bori protiv klimatskih promjena, održala je danas govor na godišnjem okupljanju Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) koji se održava u Davosu, u Švajcarskoj.

BUKA portal / 21. Januar 2020

Greta je najmlađa učesnica Svjetskog ekonomskog foruma u istoriji. Tema ovogodišnjeg sastanka jest kako poslovne inicijative za zaštitu okoline, dokvalifikacija zaposlenika i ulaganje u obnovljive izvore energije pomažu u postizanju boljih globalnih životnih uslova.

Panel, odnosno organizirana javna rasprava, započeo je puštanjem kratkog filma o novom valu mladih klimatskih aktivista širom svijeta. Greta je nakon toga ispričala neke informacije o nevjerovatnih 18 mjeseci svojeg aktivizma i borbe protiv klimatskih promjena, piše The Guardian.

"Dogodilo se puno toga što nitko nije mogao predvidjeti, što je pokrenulo ovaj pokret. U tome nisam bila sama, puno mladih širom svijeta učestvovalo je u stvaranju ovog pokreta", rekla je Greta na panelu.

"No istodobno, nismo puno postigli jer su globalne emisije stakleničkih plinova još uvijek u porastu. Moramo početi slušati nauku i tretirati ovu kao ozbiljnu krizu. Ako klimatske promjene ne tretiramo kao krizu, nećemo moći riješiti problem", dodala je.

Iz publike su nakon govora mladih aktivista krenula razna pitanja. Među njima je bilo pitanje da li mladi imaju osjećaj da ih se dovoljno čuje.

Greta se na to nasmijala i rekla kako ona s time nema problema.

"Ne mogu se žaliti da me se ne čuje. Čuje me se cijelo vrijeme. Ali opet nauka nije u središtu razgovora, a treba bi biti“, kazala je.

 Greta Thunberg je zatim pročitala jedan dio izvještaja IPCC-a o klimatskim promjenama.

Pročitala je koliko nam je vremena preostalo ako želimo postići da se porast globalne temperature održi na ispod 1,5%.

"S današnjim razinama emisija, imamo nešto manje od osam godina. To nije nečije mišljenje, radi se o znanosti. Ponavljam te brojke gotovo u svakom govoru koji sam održala u posljednjih 18 mjeseci. Znam da ne želite izvještavati o tim brojkama, ali nastavit ću ih izgovarati dok to ne učinite", rekla je Thunberg.

 

 

 

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.