Haos u Albaniji: Bacali Molotovljeve koktele na zgradu vlade i parlamenta

Traže ostavku premijera Edija Rame

BUKA portal / 12. Maj 2019

PROSVJEDNICI u Albaniji bacali su Molotovljeve koktele pred ulaz u zgradu vlade ove subote, javlja Reuters. Nakon tri mjeseca mirnih demonstracija, prosvjednici traže ostavku premijera Edija Rame zbog korupcije i izborne prevare.

Prosvjedi u Albaniji traju od veljače

Naime, protuvladini prosvjedi u Albaniji, pod motom "Želimo europsku vladu", što je bio slogan koji se izvikivao 1990. kad je u Albaniji srušen komunizam, traju od veljače. No dio prosvjednika, od kojih su neki imali zamaskirana lica, bacao je jučer Molotovljeve koktele, petarde i boju na ulaz zgrade vlade te kasnije i parlamenta. Desetak policajaca te nekoliko prosvjednika je ozlijeđeno. 

Vođa opozicije: "Mi smo u misiji oslobođenja Albanije"

Vođa opozicijske Demokratske stranke Lulzim Basha izjavio je jučer ispred zgrade vlade da su "spremni na dugu i odlučnu bitku dokle god vlada misli držati Albaniju podalje od Europe".

"Mi smo u misiji oslobođenja Albanije od kriminala i korupcije", rekao je opozicijski vođa okupljenoj gomili od nekoliko tisuća ljudi.

Pristupni pregovori s EU-om najavljeni za lipanj

Inače, Europska komisija preporučila je da Albanija započne pristupne pregovore prošle godine, no Vijeće Europe odgodilo je ovu odluku za lipanj ove godine kako bi  Albanija u tom razdoblju napravila napredak po pitanju korupcije i organiziranog kriminala.

Nakon vlade, prosvjednici bacali Molotovljeve koktele i na zgradu parlamenta

Nakon bacanja Molotovljevih koktela na zgradu vlade, prosvjednici su se premjestili pokraj zgrade parlamenta gdje je dio njih nastavio bacati Molotovljeve koktele i petarde, na što je policija odgovorila suzavcima.

Nakon četiri sata prosvjednici su otišli ispred policijske postaje kako bi prosvjedovali zbog uhićenja jednog člana Demokratske stranke.

Premijer Rama izjavio je kako je bio tužan kad je čuo da se i opozicijski vođa priklonio prosvjednicima i traži ostavku vlade te je dodao da Molotovljevi kokteli prosvjednika nisu oštetili vladu, nego cijelu zemlju.

SAD i Europska unija smatraju ovu vladu legitimnom te su pozvali opoziciju da se vrati u parlament i sudjeluje na izborima koji će se održati 30. lipnja ove godine.

Preuzeto sa Index.hr


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.