HAOS U MAKEDONIJI: Delije i navijači Rada prvi stigli u Skoplje "braniti" pravoslavlje od Albanaca

Politička kriza u Makedoniji, koja je kulminirala u četvrtak navečer upadom pristaša VMRO DPMNE u Sobranje, ozbiljno prijeti prerastanjem u nešto što bi moglo izazvati tektonske poremećaje u čitavoj regiji.

Index / 28. April 2017

Situacija u Skoplju je trenutačno pod kontrolom, tako barem kažu makedonske vlasti, no u stvarnosti je situacija daleko od idealne i nitko sa sigurnošću ne zna što bi se moglo dogoditi u danima koji slijede – smirivanje tenzija ili eskalacija nasilja.
 
Napeta situacija u Makedoniji s velikom se pažnjom prati i u Srbiji odakle je, kako piše Telegraf, već krenula konkretna podrška za Srbe i Makedonce u slučaju udara Albanaca.
 
U pitanju su navijači Crvene zvezde, grupa od pedesetak najopakijih Delija, koji su se organizirali iste večeri kad su krenuli i sukobi u Makedoniji te se nalaze na licu mjesta odakle prate razvoj situacije.
 
Na poziv Srba iz Makedonije i pojedinih im bliskih navijačkih frakcija, Delije su se odazvale i bez mnogo razmišljanja uputili u Makedoniju.
 
U Skoplju se, kako piše Telegraf, uz navijače Zvezde u ovom trenutku nalazi i manja grupa članova navijačke skupine United Force, inače pristalica Rada, s istim ciljem – odbiti eventualni napad albanske strane. Također, u pripravnosti su i navijači Vardara.
 
Navodno su blizu dolaska u Makedoniju i bratske navijačke skupine srpskih klubova iz Rusije, točnije navijači Zenita i Spartaka. To je samo početak i nitko ne može sa sigurnošću tvrditi da se prema Skoplju neće uputiti i još neke navijačke skupine iz Srbije, pa čak i iz Grčke.
 
Srpski premijer i izabrani predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da događaji i sukobi u Skoplju više nisu samo makedonski problem, "već problem svih koji ovdje žive", apelirajući na građane te zemlje da sve rješavaju mirnim putem.
 
"Veoma sam zabrinut zbog svih događaja u Makedoniji i moja je jedina poruka, a mislim da ljudi u Makedoniji to znaju, da sve probleme i nesuglasice rješavaju na miran način jer je to u njihovom najboljem interesu, a sve druge stvari mogu se rješavati za pregovaračkim stolom, u mirnoj atmosferi", istaknuo je Vučić za agenciju Tanjug.
 
Više od sto osoba ozlijeđeno je u Skoplju u sukobima koji su uslijedili nakon upada bijesnih prosvjednika u parlament, nezadovoljnih izborom novog predsjednika parlamenta, Albanca Talata Xhaferija.
 
Kod dijela Makedonaca, okupljenih oko građanske inicijative ''Zajedno za Makedoniju'', koji su dva mjeseca protestirali tražeći ponavljanje izbora i koji se protive vladi SDSMA-a i Albanaca, odluka o izboru Xhaferija izazvala je revolt te su oni upali u parlament i započeli nasilje.
Prema tvrdnjama policije, stanje se danas normaliziralo.

 

 

Index

 

 

 

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.