HDZ DANAS RUŠI PREMIJERA KOJEG JE POSTAVIO: Orešković na Karamarkovu nišanu

Gostujući u HTV-ovoj emisiji 'Otvoreno, Vladimir Šeks je u ponedjeljak navečer rekao kako HDZ sutra kreće u rušenje Oreškovića u Saboru.

slobodnadalmacija.hr / 07. Juni 2016

 - Imam informaciju da će se ići u opoziv Oreškovića, pozivaju se zastupnici da daju potpise za opoziv Oreškovića.

 

HDZ se upustio u kobnu i opasnu avanturu. Niti će uspjeti u nekom preslagivanju, a ako i bude srušen premijer, što je moguće, neće Karamarko uspjeti prikupiti dovoljan broj zastupnika koji bi njega iznjedrili kao mandatara.

 

To je vrlo opasna avantura koja bi mogla rezultirati prijevremenim parlamentarnim izborima i havarijom HDZ-a na tim izborima - rekao je Šeks.

 

Predsjedništvo SDP-a odlučilo je u ponedjeljak navečer kako će u Saboru podržati prijedlog opoziva premijera Tihomira Oreškovića koji je najavio HDZ, doznaje se neslužbeno u SDP-u.

 

Kao razlog zbog kojega će podržati HDZ-ov prijedlog u SDP-u, čije se vodstvo večeras okupilo u Zagorju, navode kako bi drugačiji stav značio podršku SDP-ovih zastupnika ministrima Zlatku Hasanbegoviću, Dariju Nakiću i drugima na čiji je rad stranka do sada iznosila niz zamjerki, a što bi, kažu, javnosti bilo teško objasniti.

 

O pokretanju procedure izglasavanja nepovjerenja Oreškoviću HDZ-ov bi klub trebao odlučiti u utorak, na sjednici najavljenoj za 11 sati, dok bi se predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u 10,30 sati javnosti trebao obratiti iz stranačke središnjice.

 

Upute li istog dana u proceduru prijedlog opoziva premijera, Sabor bi ga na dnevni red mogao staviti u srijedu, za kada je sazvan nastavak tekuće plenarne sjednice.

Vlada će potom imati osam dana da se očituje o tom prijedlogu, a ne učini li to, Sabor će deveti dan, dakle najranije u petak 17. lipnja o njemu moći raspravljati i glasovati.

 

Dan kasnije istječe rok za raspravu i glasovanje o oporbenom prijedlogu da se izglasa nepovjerenje prvom potpredsjedniku Vlade, predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku.

 

Izglasa li Sabor nepovjerenje premijeru, s njim pada i Vlada, pa bi prijedlog Karamarkova opoziva izgubio smisao, a premijer i Vlada će, sukladno Ustavu, podnijeti ostavku.


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.