HDZ okupio novu većinu, mandatar Željko Reiner!?

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) ima dovoljan broj glasova za novu većinu i kreće u rekonstrukciju Vlade, a novi mandatar mogao bi biti predsjednik Sabora Željko Reiner ili ministar finansija Zdravko Marić.

SB - Agencije / 10. Juni 2016

 Ovo je potvrdio generalni sekretar HDZ-a Domagoj Ivan Milošević, koji je istakao da će u rekonstrukciju Vlade HDZ krenuti nakon što Sabor izglasa nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću.

 

Na pitanje šta ako ostane Orešković, Milošević je rekao: - Mislim da će time pokazati nevjerovatno nerazumijevanje i tvrdoglavost. Pozivam ga da pročita demokratske standarde. Ako svako svakome iskaže nepovjerenje, onda je normalno da premijer ponudi ostavku - rekao je Milošević.

 

Kada će šef HDZ-a Tomislav Karamarko podnijeti najavljenu ostavku na mjestu potpredsjednika Vlade nije znao da kaže. Za posljednju kombinatoriku HDZ je navodno obezbijedio 78 glasova, tako što je pridobio i nekoliko poslanika Mosta. U korist ovim saznanjima hrvatskih medija govori i istupanje trećeg poslanika Mosta Ivana Lovrinovića. Njegovim odlaskom nastavljeno je osipanje Mosta. Lovrinović zajedno sa još dvoje poslanika koji su ranije napustili Most Jurom Martinovićem i Ivicom Mišićem osniva Klub poslanika u Saboru.

 

Prekompozicija većine sa HDZ-om na čelu posljednja je u nizu odluka kojom se nastoji riješiti najveća politička kriza u istoriji Hrvatske. Prethodno je Karamarko pristao da se povuče iz Vlade, ali pod uslovom da isto učine i premijer Orešković i drugi potpredsjednik Božo Petrov. Od ranih jutarnjih časova Petrov i Orešković su pregovarali u Banskim dvorima, a potom je Petrov izjavio da on i Orešković nisu krivi za krizu, te da je HDZ sve podredio svojim interesima.

 

Petrov je pozvao HDZ da u roku od 24 časa skupi 76 ruku za opoziv premijera, da pristanu da Karamarko odstupi ili da se ide na nove izbore. U najjačoj opozicionoj stranci SDP-u, međutim, vjeruju da Petrov zapravo želi nove izbore sa Oreškovićem na svojoj listi, ali da ne želi biti taj koji će biti kriv za takvu odluku i zato to prepušta Karamarku.

 

Istovremeno, SDP je počeo prikupljanje potpisa za raspuštanje parlamenta. Za Hrvatsku, najmlađu članicu EU, više nema predaha, pa se pregovori o tome kako izaći iz najveće političke krize vode do sitnih sati. Osim toga, svaki naredni dan se očekuje kao dan velike odluke - da li vlada premijera Oreškovića ostaje, da li će biti rekonstruisana ili će nakon nepunih pola godine biti raspisani novi parlamentarni izbori.

 

Poslanik SDSS-a Milorad Pupovac, za kojeg se spekulisalo da bi mogao biti novi potpredsjednik u rekonstruisanoj Vladi, demantovao je takve priče.

 

- Mislimo da je najbolje da se velike stranke dogovore o tome da se ide na prijevremene izbore, ali ukoliko one odluče drugačije, onda moraju iznijeti argumente koji mogu dokazati da je to održivo rješenje - kaže Pupovac.

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.