Hladno pivo za BUKU: Na koncertu “Živjeti slobodno” napravićemo feštu koja će se spominjati godinama

Hladno pivo će 8. maja u okviru koncerta “Živjeti slobodno” nastupiti na tvrđavi Kastel, a osim njih sviraće Goblini i Brkovi.

Ernest Bučinski / 09. April 2019

 

Iza benda “Hladno pivo” brojni su koncerti, albumi, video spotovi i intervjui, i malo je toga što se o njima ne zna. Startovali su kao pank bend ali u svojih trideset godina karijere nisu robovali žanrovima, pa ih je najlakše imenovati kao rokenrol bend. Iako su dugo na sceni čini se da su u posljednje vrijeme angažovaniji više nego ikada i postali su prava regionalna muzička atrakcija. Hladno pivo će 8. maja u okviru koncerta “Živjeti slobodno” nastupiti na tvrđavi Kastel, a osim njih sviraće Goblini i Brkovi. Koncert organizuje UG “Sloboda” povodom “Međunarodnog dna pobjede nad fašizmom” i to je bio odličan razlog da razgovaramo sa ekipom iz Hladnog piva.

Ove godine svirate u Banjaluci na događaju “Živjeti slobodno”. Niste prvi put na ovom događaju. Šta očekuje publiku u Banjaluci 8.maja?

Očekujemo puno jer je svaka svirka u Banja Luci dosada bila odlična. Imamo tamo puno fanova, a  u kombinaciji s Brkovima i Goblinima trebalo bi to biti fešta o kojoj će se pričat godinama.

Živimo li slobodno danas?

Ne. Mislim da smo sve neslobodniji. Govoreći iz perspektive građana EU,  jedina sloboda koju danas imamo jeste da zbrišemo iz zemlje. Moglo bi se reći da nam naša država služi kako bi mogli raditi u Njemačkoj. Lakše je ipak iz svoje države otić u Njemačku živjet nego iz tamo neke zajedničke Juge, ko moji roditelji. Još jedna velika je razlika što danas možeš psovat Tita i Partiju.

Na sceni ste preko 30 godina, što će reći da ste zabrazdili u ozbiljnije godine. Da li Vam dosade svirke, otsustva od porodice, nesmiren život?

Ponekad dojadi sjedenje u kombiju. Srećom danas je tu digitalna zabava koje prije nije bilo. Možeš gledat fimove, surfati, slušat muziku, igrat video igrice ili ne daj bože čitat neku knjigu. S te strane je malo lakše.  Sve u svemu, dobar je posao i ne bi ga mijenjali za neki mirniji i nazovi normalniji.

Hladno pivo je startovalo kao pank bend, ali žanrovski, reklo bi se, da ste danas nešto sasvim drugo. Postali ste mainstream. Da li ste možda izdali pank ili je to samo sazrijevanje?

To nek svako odluči za sebe. Mi već dugo vremena sviramo i radimo bez žanrovskih ograničenja. S tim da smo uživo i dalje među bržim i glasnijim bendovima pa nas rijetko zovu na svadbe i sporovode.

Da li je pank posve umro ili je živ, ali na aparatima?

Kao što si naznačio u prethodnom pitanju, mislim da mi više nismo prava instanca za pitanja o panku. Čini mi se da i dalje ima bendova koji na neki svoj način pokušavaju reći nešto kratko glasno i jasno, a to je definicija panka, bez obzira što možda koriste druga sredstava.

Kekin je snimio solo album sa drugom muzičkom ekipom. Da li se ostatak ekipe osjeća ljubomorno zbog toga ili im je to cool?

Ne čini se da je iko ljubomoran.To je muzički previše udaljeno od onoga što prakticiramo s Pivom.

Da li osim Hladnog piva nekada pređete i na nešto konkretnije, mislim na lozu, konjak, viski, ili ste ipak pobornici "lakših" alkohola?

Prije svirke eventualno koji viski za bolju koncentraciju. Nismo od žestokih pića jer volimo sam čin pijenja zato smo uglavnom na hmelju.

Dosadi li vam ikada odgovarati na pitanja kao što su ova prethodna?

Naravno,  ali sam pristojno odgovaram ako me neko pristojno pita.

Mislite li da ste rokenrol zvijezde i ima li rokenrol zvijezda nakon raspada Bijelog dugmeta?

Rokenrol zvijezda zvuči malo retro što je i odgovor na pitanja. Mislim da je teško na tako malom i osiromašenom tržištu glumit neku rok zvijezdu. Prava zvijezda ne stoji u redu u dučanu i ne koristi gradski prijevoz. Vjerujem da Brega nikad nije viđen u tramvaju dok ga mi recimo redovno koristimo, jer razmišljamo ekološki, a i nekada nam se ne da vozit.

Gdje vidite sebe za deset godina. Kao muzičare, kao biznismene ili kao penzionere?

Vidimo sebe u električnom kombiju na autopilotu koji ima i opciju da levitira i plovi po vodi. Na koncerte na kojima neće biti potrebe da dolazim osobno slati ću svoj hologram. Penzija će bit moguća tek nakon stote godine života, puno će se toga promijeniti ali muzika će i dalje biti više šou nego biznis.

 


Buka preporuka

Intervju

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.