Holandiji nedostaje 100.000 sezonskih radnika

U ovom trenutku Holandiji nedostaje 100.000 sezonskih radnika koji rade u staklenicima i u poljoprivredi na branju povrća i cvijeća.

Buka / 30. Novembar 2016

Na blogu Sličice iz Holandije bloger donosi korisne informacije o životu u ovoj zemlji. U novom postu piše o migrantima – sezonskim radnicima:

Godišnje je u Nizozemskoj radilo 100.000 poljskih sezonskih migranata, što je više od polovine svih sezonaca. U ovom trenutku Holandiji nedostaje 100.000 sezonskih radnika koji rade u staklenicima i u poljoprivredi na branju povrća i cvijeća. Razlog tome je masovno odustajanje poljskih radnika koji se sve rjeđe odlučuju za sezonski rad u ovoj zemlji, prenosi Dnevnik.hr.

Nizozemci navode kako su mnogi Poljaci pronašli posao u vlastitoj zemlji u kojoj industrija jako brzo raste pa se odlučuju ostati u svojoj domovini. Međutim, medalja ima i drugu stranu. Mnogi poljski radnici često su se žalili na neodržive uvjete na poslu gdje su ih poslodavci maltretirali na razne načine.

Tako je jedan poslodavac na zid objesio imena svih radnika i uveo natjecanje u ubranoj količini rajčice. Ako je netko nekoliko dana bio u opasnoj narančastoj zoni, dobio bi otkaz. Kaže jedna Poljakinja, jedine riječi koje sam naučila na poslu bile su: 'Sneller, sneller, sneller' ili 'faster, faster, faster'.

Sandra Claassen, direktorica FairWork kaže: svake godine na stotine poljskih radnika traže kontakt s nama zbog problema koje imaju na poslu. Između ostalog zbog prenisko plaćene satnice, prekovremenih sati, seksualnih uznemiravanja, nepravednih kazni, iskorištavanja i sl.

Ostale postove pročitajte na blogu Sličice iz Holandije.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.