Hrvatska donijela svoju odluku o privremenoj zabrani preko graničnih prelaza

"Imamo 52 nova slučaja danas, ukupno 2777 slučajeva do danas. U samoizolaciji preko 4000 ljudi. Dvoje ljudi je na respiratorima" saopštio je Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

BUKA portal / 30. Juni 2020

 

"Sva žarišta su pod kontrolom. Taj posao je završen. Mi smo sad u fazi kad smo počeli popuštati aktivnosti, gospodarstvo i u turizmu. Najbitnije je brzo reagirati na sve. Donositi odluke na brzinu, brzo otkriti sve slučajeve i uloviti kontakte. Dok to radimo dobro mislim da nije potrebno ništa mijenjati"" rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović podsjetio je da još uvijek traja usaglašavanje mjera za putovanje u Evropsku uniju.

"Usuglašavanje o granicama je u tijeku. Mi smo u funkciji predsjedatelja vodili te pregovore u ime Vijeća EU, još uvijek ta procedura traje, trebala je biti gotova do 12. Iz svega onoga što će se objaviti, mi smo donijeli svoju odluku, vezana je za privremenu zabranu preko graničnih prijelaza. Izmijenjena je na način da se ne odnosi na države EU, države Schengena i pridružene države i državljane trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem. Osobama iz ove kategorije se preporučuje prethodna najava ulaska korištenjem aplikacije. Izuzeci se odnose na državljane trećih zemalja, na zdravstvene djelatnika, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike, diplomate, policijske službenike, putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga, osobe koje putuju zbog školovanja ili drugih neodgodivih razloga. Ove osobe koje nemaju riješen dugotrajni boravak  u EU mogu provjeriti prije ulaska ispunjavaju li uvjete. Ako ispunjavaju uvjete mogu se najaviti preko aplikacije enter croatia." rekao je on.

 

 

 

 

 

 

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.