HRVATSKA: Postignut kompromis, štrajk učitelja se prekida

Upravo su završeni pregovori između sindikata i hrvatske Vlade

BUKA portal / 02. Decembar 2019

Hrvatski premijer rekao je da je postignut kvalitetan kompromis te da se štrajk učitelja prekida od sutra...

16:51 Ovaj kompromis je za dobrobit djece, roditelja i normalnog funkcioniranja države", zaključio je Plenković konferenciju za medije u vladi na kojoj je objavljen dogovor i prekid štrajka. 

16:50 Štrajk će biti plaćen, a nadoknade nastave neće biti dodatno plaćene, pojasnili su Plenković i sindikati. 

16:48 "Vilim Ribić mi je danas rekao da ja ipak dosta toga razumijem. Je li tako Vilime? To je dobro", rekao je Plenković.

16:45 "Ovo je vlada koja povećava plaće, svima, i privatnom sektoru. Povećala se minimalna plaća. Plaća u državnom sektoru se podigla, u javnom sektoru se podigla. Plaća se u mandatu moje vlade povećava za 23,1 posto", rekao je Plenković.

16:41 "Mi smo postigli naš cilj, zacrtanu visinu koeficijenata. U ovom trenutku smo se složili da se ovakvo rješenje može donijeti danas, samo ovakvo. Nenastavno osoblje će dobiti iste iznose kroz dodatke. Svi su jednako vrijedni", odgovorio je Mihalinec na pitanje znači li to što nenastavno osoblje nije dobilo povećanje da oni nemaju dostojanstvo. 

16:40 "Ova vlada je najprije prijatelj poreznih obveznika", rekao je Plenković. 

16:37 "Današnjim kompromisom koji je kvalitetan mi ćemo u 2020. uspjeti ispuniti sve obveze. Sindikati su prvo tražili povećanje koeficijenata za 6,11% od 1. rujna ove godine", odgovorio je Plenković na novinarsko pitanje zašto se ranije nije dalo sindikatima ono što su tražili. 

16:35 "Mogu najaviti u ime svih kolega da je od sutra štrajk zaustavljen. Sutra se svi vraćaju na radna mjesta i nastavljaju raditi. Imamo puno povjerenje u vladu i premijera da će u četvrtak izmijeniti uredbu. Zahvaljujemo svima koji su nam davali podršku i svim našim članovima koji su sudjelovali u našoj akciji", rekao je Mihalinec.

16:33 Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da je napokon došlo do usuglašavanja. Kazao je kako će nenastavno osoblje dobiti iste iznose, samo kroz dodatke. 

16:32 Plenković je najavio i da će se "riješiti pitanje anonimnih prijava koje uznemiravaju učitelje". Nekoliko puta je Plenković rekao da je današnji dogovor kompromis. 

16:30 Za nenastavno osoblje ćemo potpisati dodatke granskom kolektivnom ugovoru koji će vrijediti do prosinca 2022. godine. Kroz uredbe o koeficijentima ćemo riješiti pitanje tajnika, računovođa, ali i ravnatelja, njih se zaboravlja", rekao je Plenković.

16:26 Od 1. prosinca se koeficijent povećava za tri posto. Drugo povećanje od 1 posto je 3. lipnja. Još dva posto će biti isplaćeno 1. siječnja 2021. godine.

 

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.