Hrvatski sabor odlučio glasati o povjerenju Oreškoviću

Nakon što je Tomislav Karamarko na čelu HDZ-a službeno zatražio od Sabora glasanje o povjerenju premijeru Tihomiru Oreškoviću, taj prijedlog danas je uvršten u saborsku proceduru.

Anadolija / 08. Juni 2016

Predsjednik Sabora Željko Reiner danas je u službenu saborsku proceduru uvrstio zahtjev HDZ-a da se saborski zastupnici izjasne o povjerenju prvom čovjeku Vlade Tihomiru Oreškoviću.

Za očekivati je kako će za nepovjerenje premijeru glasati zastupnici Domoljubne koalicije, ali i veći dio opozicije na čelu sa SDP-om koja je najavila kako im je cilj opozivom premijera što prije srušiti Vladu.

Prijedlog za opoziv premijera Oreškovića danas su u Saboru na dnevni red uvrstila 42 zastupnika iz redova HDZ-a i HSP AS-a.

Vlada sada ima osam dana očitovati se o saborskom prijedlogu, a krajnji rok Sabora za izglasavanje o povjerenju premijeru je 30 dana od danas.

Ukoliko Sabor izglasa nepovjerenje Oreškoviću, Vlada gubi svoju funkciju i počinje teći 30-dnevni rok za sakupljanje nove saborske većine i predlaganje novoga mandatara koji mora imati najmanje 76 saborskih zastupnika iz sebe.

Protivnici Oreškovića optužuju za kadroviranje u represivnom aparatu, politizaciju Sigurnosno-obavještajne agencije kako bi izazvao svojevrsni "kancelarski udar", kao i za nemar u ekonomskim i socijalnim pitanjima te nekorektne odnose prema političkim partnerima u Vladi, posebno prema HDZ-u koji ga je i predložio za premijera uz saglasnost Mosta.

Saboru je Most predložio i izglasavanje nepovjerenja Tomislavu Karamarku, ali i nepovjerenje Boži Petrovu i Karamarku od strane premijera Oreškovića.

Sabor će njihove zahtjeve odložiti jer se smatra kako je pitanje povjerenja premijeru Oreškoviću od primarne važnosti.

 

 


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.