Hvala Bogu, mi nemamo masovna ubistva, Sarajevo je siguran grad

Sigurnost u Kantonu Sarajevo (KS) možemo gledati sa dva aspekta. To je činjenično stanje na terenu i osjećaj sigurnosti kod građana.

agencije / 12. Oktobar 2016

 Kod ovog prvog, na području KS, u 2015. imamo smanjenje broja krivičnih djela u odnosu na 2014. Također, imamo i smanjenje broja teških krivičnih djela protiv života i tijela.

Gdje je povećanje? Ono je u segmentu saobraćajnih nezgoda koje su uglavnom uzrokovane neprilagođenom vožnjom, stanjem puteva i vremenskim uvjetima.

Sve se uglavnom svodi na ljudski faktor jer čovjek koji zna da mu je neispravan sistem za upravljanje, kočenje, a koji se uključuje u saobraćaj – to je ipak ljudski faktor, rekao je glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

Nefić je istakao kako je povećan broj povrijeđenih osoba, ali, kako tvrdi, za 25 posto je smanjen broj poginulih.

''Ovo je prva godina da imamo više poginulih vozača nego pješaka. U posljednjih pet godina najugroženiji su bili pješaci'', rekao je Nefić za portal Depo.

Glasnogovornik MUP-a tvrdi kako se ne slaže sa građanima koji tvrde da je je policija neefikasna.

''Ja odgovorno tvrdim da će krivičnih djela uvijek biti. Ali mi imamo trend smanjenja istih, već pet godina zaredom. Ja razumijem brigu građana. A imamo li mi masovna ubistva kao u zemljama u okolini?

Hvala Bogu, nemamo. Sarajevo je u odnosu na druge gradove u regiji i Evropi siguran grad. Jedno je ubijeno na sto hiljada, pogledajte malo u drugim većim gradovima'', tvrdi Nefić. 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.