I BiH se okreće Kini! Nema više medicinske opreme iz EU! Kako ćemo nabavljati nove respiratore, maske...

Zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini dočekao je epidemiju virusa korona sa nedostatkom opreme, kao i stručnog osoblja, a sad ga očekuje novi udar i to iz Evropske unije (EU)

Milovan Matić / 17. Mart 2020

Odluka Evropske komisije (EK) o ograničenju izvoza medicinske opreme van EU, kako bi se sačuvale neophodne zalihe unutar bloka, dovela je ionako opterećen zdravstveni sistem BiH pred novu prekretnicu.

Naime, i same članice EU, prije svega najugroženije poput Italije i Španije, suočavaju se sa problemom nedovoljnog broja respiratora, testova, zaštitne opreme, kreveta za smeštaj pacijenata i stručnog osoblja.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je prije dva dana da je EU ograničila izvoz medicinske opreme za države van EU i istakla da je izvoz dozvoljen samo uz izričito odborenje vlada država članica.

Ona je na svom tviter nalogu navela da medicinska oprema za zaštitu od koronavirusa može da se izvozi u zemlje koje nisu članice EU samo uz izričitu saglanost vlada država članica EU.

“To znači da ova medicinska oprema može da se izvozi u države koje nisu članice EU samo sa izričitim odobrenjem vlada zemlja čelnica Unije. Ovo je nešto što smo morali da uradimo zbog zaštite našeg zdravstvenog sistema”, objasnila je predsjednica EK.

Ovakva odluka stavila je BiH, ali i sve zemlje Zapadnog Balkana pred veliki izazov: Kako nabaviti potrebnu medicinsku opremu?

Srbija se već oglasila da će opremu uvoziti iz Kine, od koje je zatražila i zvanično pomoć.

U BiH za sada nema zvaničnog prijedloga rješenja ovog problema.

Samo je član Predsjedništva Milorad Dodik komentarisao ovu odluku EU, rekavši da se moramo prilagoditi novonastaloj situaciji.

Direktor Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak za BUKU kaže da se mora reagovati na ovakvu odluku iz EU i hitno pronaći alternativna rješenja.

„Što se tiče zabrane izvoza medicinske opreme iz EU, mi moramo da se okrenemo drugim zemljama i tražimo alternative. Mi smo itekako okrenuti uvozu medicinske opreme iz EU, ali to će se vrlo brzo promijeniti i to upravo zbog odluke Evrope“, rekao je on i dodao da je Kina definitivno jedna od prvih zemalja od kojih ćemo tražiti opremu koja nam je potrebna.

„Kad vam zabrane uvoz neophodne opreme, morate da tražite druga rješenja, a obzirom na mogućnosti Kine i njeno iskustvo u borbi protiv virusa korona, te činjenicu da su oni zemlja koja je prošla najveći talas epidemije, sigurno je da ćemo se mi okrenuti ovoj zemlji. Takođe, Kina ima i dosta kvalitetne opreme, tako da će to biti prva adresa. Ali, čitav svijet nam je u igri, sad ne biramo puno. Tu je i Rusija, koja nije zahvaćena virusom kao evropske zemlje,“ kazao je Zolak.

On navodi da nam sad ne preostaje ništa drugo i da se silom prilika moramo okrenuti drugim zemljama.

Naš sagovornik ističe da će najveći problem po zdravstveni sistem BiH biti nabavka respiratora, kojih, prema sadašnjim informacijama, nema u dovoljnim količinama ukoliko dođe do pogoršanja situacije.

„Kao i u svim drugim zemljama, i kod nas bi najveći problem mogli biti respiratori i tu ćemo morati tražiti način za nabavku. Što se same administracije tiče i procedura za uvoz, ukoliko se donese vanredno stanje, sve se one preskaču i uvozi se sve ono što je potrebno za suzbijanje i prevenciju ove pandemije. Tako da tu ne bi trebalo biti mnogo problema“, rekao je on.


Takođe, Zolak napominje da reakcije EU i zemalja iz okruženja iziskuju i hitnu zabranu izvoza medicinske opreme, ali drugih proizvoda potrebnih za prevenciju epidemije, iz BiH.

„Vrijeme je da se uvedu mjere zabrane izvoza određene medicinske opreme koja se proizvodi u BiH, kao što su to učinile neke zemlje regiona poput Srbije ili kao što je to uradila EU.“

U ovom trenutku bi entitetska ministarstva i Savjet ministara trebali zajednički da donesu odluke šta je to što bi u narednom periodu moglo postati potrebno, a čijih zaliha nemamo.

„Pričao sam sa nekim ljudima da krenemo u realizaciju nekih mjera, ali ne može Agencija samoinicijativno da donese neke odluke i zabrani bilo šta. Ovdje bi najbolje bilo da dođe do odluke Savjeta ministara. Mora se procijeniti situacija i vidjeti da li BiH može da ostane bez nečega što joj je potrebno u ovim trenucima. Ili da se zbog hitnosti donese privremena mjera bez procjene, pa da se u toku te privremene mjere izvrši procjena stanja“, reako je Zolak.

Da se već osjete posljedice odluke EU, pokazuje i saopštenje iz Javne ustanove “Apoteke Sarajevo“.

Iz ove ustanove navode da, prema dostupnim informacijama dobavljača, EU je stopirala izvoz maski i zbog toga nisu u mogućnosti isporučiti tražene količine.

„Možemo Vam zvanično potvrditi da smo preduzeli sve aktivnosti kako bi, obzirom na situaciju u regionu, nabavili zaštitne maske i dezinficijense od domaćih proizvođača, tako da shodno izlazima, zalihe su minimalne, ali u narednom periodu očekujemo isporuku većih količina. Uskoro ćemo obezbijediti u naše poslovnice određene dostupne količine zaštitnih maski i dezinficijenasa. Molimo Vas da sve navedeno uzmete u obzir, prilikom kupovine, kako bismo zajedno svi odgovorili zahtjevima trenutne situacije“, naveli su u ovoj ustanovi.

Pored toga, veliki problem predstavlja saznanje da iz većih zdravstvenih ustanova često upozoravaju na problem nedostatka opreme, posebno ako se rasplamsa epidemija. Ukoliko bi došlo do širenja zaraze, potrebno je hitno obnoviti zalihe pojedine opreme za prevenciju i borbu protiv virusa korona, a poseban izazov će biti nabavka novih respiratora, sa kojim će se institucije morati što prije uhvatiti u koštac.

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.