Ilija i Rade, najstariji pioniri iz Banjaluke: Samo je jedan put pravi, a to je put bratstva

Jajce je danas poslalo poruku zajedništva i antifašizma, 76 godina od Drugog zasjedanja AVNOJ-a, gdje je nekoliko hiljada antifašista došlo da oda počast nekadašnjoj Republici Jugoslaviji da u glas pjeva: "Druže Tito, mi ti se kunemo!"

Sara Velaga / 30. Novembar 2019

foto: Buka

Nakon sinoćnjeg otvaranja izložbe "Mi gradimo prugu, pruga gradi nas" , danas je održana centralna manifestacija obilježavanja dana AVNOJ-a u Jajcu. 

Bila je to prilika da nekoliko hiljada ljudi iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i drugih država zajedno položi vijence u čast palim borcima i oslobodiocama grada Jajca. A nakon toga da prisustvuju govorima u okviru svečane akademije, gdje su se prisutnima obratili Bakir Nakaš, predsjednik SABNOR-a, općinski naćelnik Edin Hozan, te predstavnici delegacija iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Austrije i Rusije.

foto: BUKA

 

Među učesnicima izdvojili su se, prema svim informacija, najstariji pioniri, obojica iz Banjaluke, koja su se čak našalila, koji je od njih stariji. Prvi od njih je Rade Filipović, član Udruženja Josip Broz Tito iz Banja Luke, koji svake godine dolazi u Jajce.

Filipović se za BUKU prisjetio odluka, koje su donesene u Jajcu, 1943. godine, ali i naglasio kako je istovremeno jugonostalgičar i optimista.

"Vjerujem da postoji samo jedan put za narode Jugoslavije, a pogotovo za narode BiH. A to je put bratstva. Vjerujem da će se roditi generacija koja će krenuti tim putem, jer svi drugi putevi su ćorsokak i stranputice. Optimista sam, nema drugog puta. Žao mi je što ću otići na onaj svijet pod velikom brigom šta će biti sa mojim unucima i praunucima, koji žive. Ali sam optimista za buduće generacije i velika bi grijehota bila da mladima ne kažemo kako je bilo i da ne izvuku pouku."

foto: BUKA

 

Ilija Jović, također iz Banjaluke, za BUKU je rekao kako je ovo prilika da se susretne sa starim drugovima i prisjeti boljih vremena. 

"Nikad ne možemo zaboraviti one muke i borbe s neprijateljom koji su imali puno više oružja nego mi, ali mi smo se borili s golim rukama i opet smo pobijedili. Puno je ostalo onih koji su rovarili pa kasnije uništili, ali narod je ipak vidio za kim treba da ide", poručio je Jović sa skupa u Jajcu, naglasivši kako je rođen 1928. godine, čime je definitivno dobio epitet najstarijeg pionira na današnjem skupu.

foto: BUKA

 

Iz Banjaluke su ovom prilikom stigla dva autobusa starih Titovih pionira, a posebno oduševljenje su izazvala upravo ova dva pionira, drugara i prije svega dva čovjeka sa bogatom prošlošću, ali sa jakom vjerom da budućnost može i treba biti bolja, ako mladima prenesu poruke i priču o Jugoslaviji i AVNOJ-u.

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.