Ima li spasa za Ujedinjenu Srpsku?

Dva su se pitanja nametnula u javni diskurs u BiH

Slađan Tomić / 09. Oktobar 2020

FOTO BUKA

Da li je Odluka CIK-a o poništavanju ovjere kandidatskih listi Ujedinjene Srpske preoštra i da li se član 7 Izbornog zakona (predizborna kampanja) može primjenivati i izvan zvaničnog početka predizborne kampanje?

Kontaktirali smo desetine sagovornika od pravnih stručnjaka, advokata, bivših članova CIK-a, ali većina nije željela komentarisati odluku jer je slučaj jedinstven.

Odgovore na ova pitanja na rednih nekoliko dana daće Apelacioni odjel Suda BiH.

Jedinstvenen odgovor među našim sagovornicima ne postoji.

Advokat, potpredsjednik Ujedinjene Srpske i potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Milan D. Petković za BUKU kaže da je odluka CIK-a neosnovana.

„Odluka se ne može promijeniti jer se Član 7. Izbornog zakona odnosi samo na Izbornu kampanju“kaže kratko Petković.

Direktorica Transparency International za BiH Ivana Korajlić kaže kako kako je činjenica da zvanična predizborna kampanja počinje tek za nekoliko dana.

„Ali s druge strane treba uzeti u obzir da je Ujedinjena Srpska  sama krenula u preuranjenu kampanju, napravivši još jedan prekršaj jer je zabranjeno plaćeno oglašavanje u periodu od raspisivanja izbora pa do zvaničnog početka zvanične kampanje.  Ujedinjena Srpska se sama našla u dodatnom prekršaju pa ne može da stoji argumentacija da se Odluka CIK-a ne može odnositi na period izvan kampanje jer se radi o aktivnostima u okviru kampanje“ kaže Korajlić.

No, Stevandićeva Ujedinjena Srpska nije jedini politički subjekt koji je kažnjen zbog govora mržnje.

Nekoliko dana ranije CIK BiH kaznio je koaliciju DF/GS i kandidatkinju Adnu Pandžić jer je u avgustu širila govor mržnje prema LGBTIQ osobama.

Tada je navedeno da se govor mržnje kažnjava i da je neprihvatljiv u, ali i izvan predizborne kampanje.


Iz CIK-a kažu kako imaju dogovor da neće komentarisati ovaj slučaj, ali su svoj stav o navodima da se kažnjavanje ne može izricati prije početka zvanične kampanje, iznijeli nakon Odluke u slučaju Pandžić.

“Ovako usko tumačenje zakona bi omogućilo kandidatima da nesmetano koriste govor mržnje sve do službenog početka perioda kampanje (30 dana do dana izbora) i tek kada izborna kampanja zvanično počne povedu računa o svom govoru i javnom nastupu da ne bi bili izloženi sankciji” saopšteno je tada iz CIK-a BiH.

Bivši član CIK-a BiH Vehid Šehić ne želi da spekuliše i prejudicira odluku Suda. Za BUKU kratko komentariše jedno od opravdanja Ujedinjene Srpske koaj tvrdi da sporni snimak nije politički već umjetnički.

„Koliko se ja razumijem, ovaj spot nema ništa umjetničkog. Na taj način se pokušava dati opravdanje pod plaštom umjetničke slobode, a ovdje nema veze sa umjetnošću. Ovdje se radi o osjetljivoj temi“ kaže Šehić.

Ujedinjena Srpska će u zakonskom roku, večeras ili sutra, podnijeti žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH na političku odluku Centralne izborne komisije BiH /CIK/ o zabrani učešća ove partije na predstojećim lokalnim izborima i očekuje da ta sudska instanca ispoštuje pravne propise i poništi spornu odluku, rečeno je novinarima u pauzi sjednice Predsjedništva ove stranke.

Jedini spas za Ujedinjenu Srpsku biće odluka Apelacionog vijeća Suda BiH da predizborna kampanja još nije počela, a odluka bi trebalo da bude donesena do kraja naredne sedmice. 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.