Inspekcija utvrdila: Toaleti na UKC RS dotrajali, nema toaletnog papira, sapuna ni ubrusa!

Vanredna kontrola na UKC-u RS.

Maja Isović Dobrijević / 21. August 2019

Foto: BUKA

 

Republička zdravstvena inspekcija u vanrednoj kontroli utvrdila je da su toaleti na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpskeu dotrajalom stanju, jer je riječ o davno izgrađenim, nerekonstruisanim objektima. Čistoća postojećih sanitarija je na zadovoljavajućem nivou, međutim nije osigurano kontinuirano snabdijevanje sredstvima za održavanje higijene, toaletnim papirom, sapunom i ubrusima za brisanje ruku.

Republička zdravstvena inspekcija svakodnevno kontroliše kako javne, tako i privatne zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj.

"S obzirom da u Republici Srpskoj trenutno rade četiri republička zdravstvena inspektora koji su ovlašteni za kontrolu zdravstvenih ustanova (bolnice, domovi zdravlja, laboratorije, stomatološke ordinacije, specijalističke ordinacije...) nastojimo da na godišnjem nivou izvršimo nadzor i obilazak većih subjekata.U skladu sa navedenim,  poslednja kontrola JZU 'Univerzitetsko klinički centar' Republike Srpske izvršena je u 2018. godini, konkretno na Кlinici za psihijatriju, u kojoj nisu utvrđene nepravilnosti iz nadležnosti ovog organa", kažu za BUKU iz Inspektorata RS.

Dodaju da je krajem mjeseca juna ove godine republička zdravstvena inspekcija izvršilavanrednu inspekcijsku kontrolu u JZU „Univerzitetsko klinički centar“ Republike Srpske, sa akcentom na sanitarno-higijenske uslove toaleta.

 

Foto: Ilustracija

 

"Uobzirujući činjenicu da kompleks UКC-a obuhvata  više desetina hiljada kvadrata, da ga čini nekoliko zgrada u kojima su smještene desetine organizacionih jedinica, inspektor je kontrolu izvršio u ranije izgrađenim objektima za koje se može očekivati da su u lošijem stanju od novoizgrađenih", ističu.

Dodaju da je inspektor obišao toalete u Infektivnoj klinici, Кlinici za kožne i polne bolesti, Кlinici za ginekologiju i akušerstvo i toalete za pacijente u sklopu specijalističkih ambulanti poliklinike u južnom krilu.

"Obilaskom navedenih prostorija utvrđeno je da su toaleti u dotrajalom stanju, jer je riječ o davno izgrađenim, nerekonstruisanim objektima. Čistoća postojećih sanitarija je na zadovoljavajućem nivou, međutim nije osigurano kontinuirano snabdijevanje sredstvima za održavanje higijene, toaletnim papirom, sapunom i ubrusima za brisanje ruku", napominju.

Nakon izvršene inspekcije nspektor je naložio da se obezbijedi kontinuirano snabdijevanje  sredstvima za održavanje lične higijene pacijenata i vještačko osvjetljenje u svim  sanitarnim čvorovima, te da se izvrši sanacija dotrajalih sanitarnih čvorova na Кlinici za infektivne bolesti, Кlinici za dječje bolesti i Кlinici za ginekologiju i akušerstvo.

Na probleme sa nedostatkom osnovnih sredstava za higijenu na UKC RS upozorio je i banjalučki advokat Dario Sandić koji se ranije javio Ispektoratu RS vezano za ovaj problem.

I akvisti iz Restarta prije dva mjeseca su ukazivali na probleme na Ginekologiji, a u maju su održali i proteste ispred Klinike za ginekologiju i akušerstvo na UKC RS u Banjaluci.

Upozoravali su da nedostaju lijekovi, ali i higijenska sredstva. Oni su tada donirali i simboličnu donaciju higijenskih sredstava.

 

 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.