Istražili smo hoće li ovoga ljeta biti festivala i masovnijih koncerata

Zbog pandemije korona virusa 2020. godina je za muzičare i organizatore koncerata bila možda i najgora u istoriji moderne muzike, jer je u cijelom svijetu uslijedila zabrana okupljanja, pa je bilo nemoguće organizovati veće nastupe.

Ernest Bučinski / 08. Juni 2021

Festivali širom svijeta su odgođeni za narednu godinu, mada ni ova 2021. godina po tom pitanju nije ni malo ohrabrujuća. Ipak, pojedini regionalni festivali poput srbijanskih Exit i Arsenal festivala su zakazani, čak su utvrdili i datume dešavanja i muzičke izvođače koji će nastupati na njima. 
Kakva je situacija sa koncertima i festivalima u Republici Srpskoj i da li će uopšte biti masovnijih muzičkih manifestacija u ovom bh. entitetu, pitali smo organizatore, promotere koncerata i PR menadžere festivala iz Banja Luke. 

Muzički menadžer i vlasnik agencije Queen Estrada Zoran Đurić izjavio je za BUKA magazin da sve zavisi od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i epidemioloških mjera koje će propisati, te da će oni odrediti da li će i u kakvom obliku koncerti biti organizovani ove godine. 

”Rentabilnost koncerata  zavisi od broja posjetilaca, jer matematika je realna nauka i niko neće raditi koncert ako će ići u finansijski minus. Naše kolege u Srbiji su dobili finansijsku podršku od Vlade Srbije za ponovo pokretanje festivala. Od donešenih mjera zavisi sve, kao i to da li će naša djelatnost jedina i dalje biti pod lupom kao glavni uzročnik širenja pandemije. Svakodnevno viđamo prepune ugostiteljske objekte u kojima se dešavaju mini koncerti, te ne vidim razlog zašto pod istim uslovima ne bi smo i mi mogli da radimo”, rekao je Đurić.

Na pitanje da li će ove godine u Banja Luci biti većih koncerata Đurić je kazao da Queen estrada uvijek radi sa najvećim zvijezdama, ali da ponovo sve zavisi od mjera koje će Institut za javno zdravstvo da propiše. 

”Naša izvođačka djelatnost spada u Zakon o javnim skupovima i mi ne možemo dobiti dozvolu od MUP-a, drugačiju od one kakva je u donesenim odlukama Kriznog štaba i to je najveći problem s kojim se suočavamo. Svjedoci smo nelogičnosti kojim Zakon o javnim skupovima ograničava našu djelatnost, a vjerujem da svi mi izlazimo u lokale koji imaju preko 1.500 posjetilaca sa živom muzikom, jer ugostiteljska djelatnost ne potpada u Zakon o javnim skupovima tako da se opet vraćamo na odluke Kriznog štaba”, objasnio je sagovornik. 

Đurić je dodao da će ”Banjalučke dane muzike” svakako organizovati, ako budu donesene mjere koje će to omogućiti, te da će u tom sluačaju biti organizovana i ”Banjalučka Gitarijada 2021.”

”Fresh Wave Festival” prošle godine je bio zakazan za avgust ali je nažalost morao biti otkazan. Kakva je situacija ove godine i da li se možemo nadati da će ovaj fest biti održan  2021. godine pitali smo Danijela Dakića PR-a Fresh Wave Festivala. On je kazao da postoji rizik od neodržavanja ovog festivala. 

”To je realnost sa kojom se suočavaju organizatori festivala širom svijeta, jer niko ne može sa sigurnošću tvrditi kakva će epidemiološka situacija biti predstojećeg ljeta. Podsjetio bih da smo na mogućnost otkazivanja festivala ukazivali i prošle godine ali i podvlačili da nam niko ne može oduzeti pravo na optimizam i nadu da će okolnosti biti povoljne. Nažalost, prošle godine smo morali otkazati festival, ali ove godine, prateći pozitivne epidemiološke trendove i nastojanja nadležnih da u potpunosti ublaže mjere, s pravom se nadamo da ćemo održati Fresh Wave Festival”, kazao je Dakić. 

On je dodao da  su dosadašnji gubici značajni, te da se ne ogledaju samo kroz finansije već da je mnogo izgubljeno po pitanju kontinuiteta na kojem su organizatori FWF insistirali.

”Mi iz Fresh Wave Festivala želimo da na osnovu tradicije gradimo dobru reputaciju i što je još važnije iz godine u godinu da se širimo, odnosno da se širi broj zemalja iz kojih dolaze posjetioci te da na taj način fest postane veći, kvalitetniji i uočljiviji na svjetskoj mapi festivala. Poremećeni su dugoročni pa i strateški planovi, odnosi sa svjetskom festivalskom publikom, mjenjaju se trendovi u okviru festivalske kulture, sponzori drugačije reaguju na određene ideje, izvođači i promoteri su na finansijskom udaru što takođe utiče na saradnju. Mnogo je negativnih aspekata i teško je sve ih neutralizovati”, objasnio je Dakić. 

Pripreme za FWF suštinski nisu ni prestajale od ljeta 2019. godine i tokom prethodnog perioda organizatori su radili na održavanju komunikacije sa svojom publikom, izvođačima i agencijama. 

”Kada bi već sutra imali zeleno svjetlo za održavanje festivala spremni smo da realizujemo kvalitetnu kampanju i ponudimo najbolji program festivala do sada. Pojedini regionalni festivali jesu najavili nova izdanja ali još niko nije dobio konkretno odobrenje za tako nešto. Naš stav je da dok se to ne desi sve ostaje u zoni nekakvih špekulacija i nagađanja. Ono što je svakako pozitivno u odnosu na prethodno ljeto je da smo svi spremni na odrežene mjere i rješenja poput ograničenog broja publike ili na uslove poput vakcinacije, testova i slično”, naglasio je sagovornik. 

On je dodao da mu je teško zamisliti neko drugo mjesto na kojem bi se Fresh Wave Festival mogao održati osim tvrđave Kastel, koja je kao i sam grad Banja Luka glavno uporište, baza i neodvojivi dio identiteta festivala. 

”Teško da mogu da zamislim neku drugu lokaciju osim Kastela. Što se eventualnih ograničenja tiče, direktor festivala Strahinja Grahovac u nedavno održanom sastanku sa predsjednicom RS Željkom Cvijanović i resornim ministrom Alenom Šeranićem, na kojem su učestvovali i organizatori drugih festivala, ponudio rješenje da se broj publike, ukoliko tako nešto bude potrebno, ograniči na osnovu prostora u okviru kojeg bi se omogućila fizička distanca između posjetilaca. Smatramo da je za održavanje festivala to mnogo bolje rješenje nego da to bude na osnovu nekog fiktivnog broja jer zastupamo stav da epidemiološke mjere ako će ih već biti treba da prate druge faktore poput navedene veličine prostora na kojem se festival održava”, kazao je Dakić.

Na kraju razgovora Dakić je naglasio da FWF posjećuju punoljetne osobe, koje će u slučaju da budu donijete posebne mjere fizičke distance preuzeti na sopstvenu odgovornost.

”Potpuno mi je besmisleno da uvodimo nekakve kovid redare i slično. Bitno je da se omogući fizička distanca i druge mjere poput uslova za ulazak, a vjerujem da će ih se svi i pridržavati jer čini mi se da smo svi shvatili kako se ispravno ponašati u vremenu pandemije, koja na žalost i dalje traje”, rekao je Dakić.

Direktor OK festa Dubravko Suvara je u razgovoru sa novinarom magazina Buka kazao da je kontinutitet organizovanja kulturnih sadržaja Ok festa uprkos njegovog otkazivanja na Tjentištu 2020. godinu nastavio s radom tako što je organizovan ”OK fest karavan” koji je gostovao širom BiH, gdje su se dešavale razni sadržaji, priredbe, književne večeri, filmske projekcije, izložbe fotografija, kamerni koncerti i slično.

”Mi trenutno pripremamo festival. Očekivali smo i ranije da ćemo dobiti nekakve epidemiološke okvire od Instituta za javno zdravstvo RS. Ono što je prednost OK festa jeste sama lokacija po pitanju same potrebne kvadrature jer trenutno je najbitnije obezbjediti tu fizičku distancu i kako stvoriti uslove za fizičku distancu. Najbitnije je da OK fest može obezbjediti te uslove. Čak smo sa predstavnicima Instituta za javno zdravstvo RS i kao prijedlog mjera stavili kao prioritet fizičku distancu. Naš prijedlog je bio da se ljudima u publici omoguće tri kvadratna metra po čovjeku, a ti uslovi nikad nisu ni bili sporni, jer mi to možemo da obezbjedimo”, kazao je Suvara. 

On kaže da državne institucije još uvijek nisu dale odgovor da li će festivali biti dozvoljeni. 

”Ako analiziramo region, sve države oko nas se otvaraju a tu mislim na Crnu Goru, Srbiju i Hrvatsku. Srbija će se od 21. juna kada je Svjetski dan muzike zasigurno otvoriti kada je riječ o organizovanju koncerata. Recimo 24. juna počinje jedan od značajnijih regionalnih festivala Arsenal fest u Kragujevcu. Mi se po nekoj logici, a to je da imamo mali broj zaraženih, da se rapidno smanjuje broj ljudi koji traže zdravstvenu pomoć u bolnicama možemo nadati masovnijim koncertima. Sve to ide u korist toga da se možemo nadati da će uz mjere koje će Krizni štab donijeti biti dozvoljeno da ovoga ljeta i u BiH budu održani festivali. Ipak, dok se konačna odluka ne donese mi ne možemo sa sigurnošću tvrditi i znati da će tako i biti”, kazao je direktor OK festa. 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.