ISTRAŽILI SMO: Koji mobilni operater u BiH vam se najviše isplati!

BH Telekom, HT Eronet ili Telekoma Srpske

Tatjana Čalić / 11. Januar 2020

U moru komplikovanih tarifa i opcija koje nude mobilni operater u BiH pokušali smo izračunati čije usluge su najpovoljnije- BH Telekoma, HT Eroneta ili Telekoma Srpske. Predmet analize su bili prepaid i postpaid paketi.

Posao nije bio nimalo jednostavan, ali do određenim zaključaka smo ipak došli.

Na samom početku istraživanja shvatili smo da je nemoguće upoređivati najjeftinije pakete jer su neki od njih nudili mobilni internet, drugi nisu, neki su nudili telefonske pozive prema svim mrežama unutar BiH, roming, a drugi nisu. 

Stoga smo odlučili pronaći najpovoljniju tarifu za konkretan slučaj -50 sms poruka prema svim mrežama, 2 mjesečne komunikacije sa prijatelj brojem, 2 sata mjesečne komunikacije prema mobilnoj i fiksnoj mreži unutar BiH i 2 GB mobilnog interneta

Pretraživanjem ponude na stranicama operatera i uz pojašnjenja zaposlenih dolazimo do sljedeće tabele vezano za prepaid, odnosno dopunu.

 

Operater

Kartica

Bonusi na kartici

Dodatni bonusi

Minut razgovora prema svim mrežama

Cijena poruke

TELEKOM SRPSKE

4 KM

4 KM ili 15 GB

-

0, 18 KM/min

0,08 KM

BH TELEKOM

5 KM

1 GB i 3 KM

Uz registraciju broja dodatnih 5 KM na računu

0,20 KM/min

0,10 KM

HT ERONET

4 KM

4 KM

-

0,211 KM/min

0,07 KM

 

Tako ukoliko se odlučite kupiti broj u nekom od ova tri telekom operatera situacija je takva da najviše dobijate kupovinom Mtelove kartice gdje su ujedno i najjeftiniji pozivi prema svim mrežama. Slanje poruka za prepaid korisnike najpovoljnije je u mreži HT Eronet i iznosi 7 pfeninga.

Kod odabira tarife za naš konkretan slučaj Telekom Srpke nije nudio odgovarajuću tarifnu opciju jer je nudio razgovore isključivo u svoj mreži. Primjerice njeftinija opcija je Dopuna S koja nudi 
80 min prema m:tel mreži; 80 SMS prema svim mrežama u BiH, traje 30 dana i košta 8 KM, a ako ovoj ponudi želite dodati internet morate izdvojiti 11, 70 KM za 1 GB/30 dana.

Kod BH telekoma opcija dopune za 7 dana ne uključuje pozive prema drugim mrežama u BiH dok je ponuda za 30 dana sljedeća- 100 minuta, 100 SMS i 100 MB za 10 KM što uz dokup 2 GB koji koštaju 10 KM dovodi do približne opcije traženoj uz cijenu od 20 KM.

 

U HT Eronetu nam je preporučena Slagalica gdje niste ograničeni brojem paketa koji se mogu aktivirati, te se u kombinaciju paketa možeš dodati i više paketa iz iste kategorije, što nas u našem konnkretnom slučaju dovede do sume od 21 KM za koju dobijamo 110 minuta razgovora, 60 poruka i 3 GB.  Tačno je da nema prijatelj broja ali imamo 1 GB mobilnog internet više od traženog.


Ova mala analiza pokazala je koliko mobilnog internet dobijate za 10, odnosno 11,70 KM.

Operater

KM

GB

TELEKOM SRPSKE

11,70

1

BH TELEKOM

10 KM

2

HT ERONET

10 KM

3

Pređimo na pretplatničke pakete.

Kod HT Eroneta odabrali smo za naš konkretan slučaj najpristupačniju i ujedno najjeftiniju COOL TARIFU koja nudi 100 minuta razgovora, 100 SMS/MMS i 5 GB*  po cijeni od 15 KM.

 

U call centru Telekoma Srpske su nam za naš planirani saobraćaj predložili paket Pretplata: S Net+ koji nudi 100 min prema svim mrežama u BiH, 50 min prema mts mobilnoj mreži, prijatelj broj, neograničen broj SMS poruka prema svim mrežama u BiH, 20 GB mobilnog internet, 1 GB roming interneta u mts/m:tel cg mrežama po cijeni od 16,97 KM na 24 mjeseca pod uslovom da nismo zainteresovani za mobilni uređaj uz ovaj paket, a ako jesmo cijena mjesečne pretplate je 33,93.

U BH Telekomu su takođe imali zanimljivu ponudu -mobilna pretplata EXTRA S koja nudi 500 min razgovora prema svim mrežama, 500 SMS poruka prema svim mrežama i 2 GB interneta po  mjesečnoj pretplati od  22 KM, dok uz potpisani ugovor na 24 mjeseca cijena je znatno  niža i iznosi 15,60 KM.
I dok su u BH Telekomu I HT Eronetu ovo bile i najeftinije tarife, Telekom Srpske je imao još jednu nižu pod uslovom da niste zainteresovani za mobilni uređaj -11, 12 KM međutim ona u našem konkretnom slučaju nije nudila dovoljno mobilnog internet- samo 150 MB.

Zaključak, za 15-16 KM sva tri telekom operatera nude dosta različite opcije na korisniku je da odluči šta mu više odgovara – više minuta razgovora, više SMS poruka  ili mobilnog internet.
Prijatno nas je iznenadila i ponuda BH Telekoma bez pretplate (0 KM) za  slijepa lica, lica sa paraplegijom i paraparezom, lica oboljela od dječije paralize, cerebralne paralize, multipleskleroze i distrofije.

Kod druga dva operatera nismo vidjeli slične ponude.

Može li ovo bolje, pitate se?

Stručnjaci za telekomunikacije smatraju da može i po pitanju cijena i po pitanju tarifnih paketa, jer još uvijek poprilično zaostajemo za Evropom.

Koliko kaskamo, kažu, možda najbolje ilustruje činjenica da dok cijeli svijet priča o uvođenju  5G mreže, Bosna i Hercegovina je tek prošle godine, kao posljednja u Evropi počela sa uvođenjem 4G mreže, koja je poređenja radi u susjednoj Hrvatskoj dostupna već osam godina.

Svjesni su svega i u Regulatornoj agenciji za komunikacije koja. na inicijativu Parlamenta BiH, posljednje 4 godine radi na usklađivanju cijena usluga mobilne telefonije sa cijenama u regionu. Danas su, kažu, i ponuda i cijene operatera, poprilično unaprijeđene u odnosu na prethodne godine, a u toku su i aktivnosti  koje će  “znatno uticati na povećanje kvaliteta usluga, te doprinijeti da usluge u BiH budu na nivou usluga zemalja u regionu i zemalja Evropske unije”. 

I dok svijet nezaustavljivo grabi naprijed, mi se tek uskljađujemo sa nekim prošlim vremenima.


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.