Istraživanje dalo odgovor na dilemu koja muči mnoge - trebaju li oni koji su vakcinisani nositi maske

Nije u redu pretpostaviti da se, budući da ste vakcinisani, ne možete zaraziti i ne možete zaraziti nekog drugog, pa i ako ste asimptomatska osoba

BUKA portal / 07. Oktobar 2021

Vakcinisane osobe trebale bi nastaviti nositi zaštitne maske u javnosti jer i dalje mogu nositi, a možda i širiti, isto toliko virusa koliko i nevakcinisani ljudi, a da toga nisu svjesni, pokazuju podaci nove američke studije.

Naučnici su analizirali količinu virusa, tzv. virusno opterećenje, kod 869 pacijenata u trenutku postavljanja dijagnoze, uključujući 632 koji su bili asimptomatski, prenosi britanska agencija Reuters.

Većina infekcija uzrokovana je vrlo zaraznom delta varijantom koronavirusa.

Nisu pronašli statistički značajne razlike u prosječnom virusnom opterećenju između vakcinisanih i nevakcinisanih osoba, ili između onih sa ili bez simptoma, ili između različitih dobnih skupina, spolova ili tipova cjepiva, prema izvještaju objavljenom na internetskoj stranici medRxiv. 

Istraživanje još nije prošlo recenziju.

"Naša studija ne daje informacije o zaraznosti", rekao je Richard Michelmore s Kalifornijskog sveučilišta u Davisu, ističući kako na prijenos virusa utiče nekoliko faktora, a ne samo status vakcinacije i virusno opterećenje.

"Nije u redu pretpostaviti da se, budući da ste vakcinisani ne možete zaraziti i ne možete zaraziti nekog drugog, pa i ako ste asimptomatska osoba", rekao je.

Cjepiva protiv covida-19 smanjuju izglede za infekciju i smanjuju težinu bolesti.

Međutim, ljudi vakcinisani protiv koronavirusa trebali bi i dalje nositi maske u javnosti jer bi mogli zaraziti druge ako se sami zaraze, savjetuju naučnici.

 


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.