IT U KORONI Prointer u pandemiji dobio preko 13 miliona KM

Kompanija “Prointer”, čiji je blizak saradnik Igor Dodik, sin člana Predsjedništva Milorada Dodika, je od uvođenja vanrednog stanja/situacije do danas od institucija i preduzeća u BiH dobila preko 13 miliona KM.

BUKA / 29. Juni 2020

Kako saznaje Buka, Prointer je uprkos restrikacijama u pogledu potrošnje koje su donesene u institucijama dobro zaradio na osnovu dobijenih poslova finansiranih iz budžeta Bosne i Hercegovine.

Dok su se nekoliko mjeseci mnoge zdravstvene ustanove nalazile pred kolapsom, radnicima u javnom sektoru jedva isplaćivale plate, a od građana se tražilo da pomognu funkcionisanje zemlje kroz uplate u razne fondove za oporavak, firma bliska porodici Dodik je uspjela da profitira.

Za samo nekoliko mjeseci, koliko je prošlo od kad je pandemija zahvatila BiH Prointer je sa institucijama dogovorio poslove vrijedne 13.429.357 KM.

Jedan od posljednjih je sa JP Autoceste FBIH iz Mostara prilikom čega će za nabavku hardwara i softwara za Call Centar na lokaciji COKP-a Zvirići dobiti 49.899 bez PDV.

To nije jedini posao u Mostaru za Prointer! pa će tako ova firma od JP Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg Bosne za nabavku SAP licenci biti plaćena 181.220 bez PDV. Elektroprivreda HZHB je naknadno izdvojila i 19.500 KM bez PDV za nabava SAP Payroll Processing licence.

Proiner je definitivno jedan od omiljenih partnera elektrosektoru i u Republici Srpskoj. MH "Elektroprivreda RS" je tako u nekoliko navrata sklapala ugovore u pandemiji sa Prointerom. Jedan od nji je nabavka usluge obnove proizvođačke podrške i licence za Check Point firewall uređaje od 254.690 KM bez PDV.

Pored toga, "Elektroprivreda RS" je 199.200 KM bez PDV platila i nabavku usluga unapređenja i tehničke podrške IT infrastructure.

Zavisno preduzeće "Hidroelektrane na Trebišnjici" je Pronteru za usluge iznajmljivanja poslovne štampe dalo 80.000 KM u vrijeme pandemije, dok su iz Hidroelektrana na Drini za AD SCADA sistem platili kompaniji za koju radi Dodikov sin 899.870 KM bez PDV.

ZP "Rudnik i termoelektrana" Gacko je nabavljalo elektromotor buster pumpe koji je Prointeru plaćen 159.900 KM.

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu  podataka BIH je u pandemiji izvršila nabavka tahografskih kartica prve generacije vrijednu 162.302 KM PDV-a a izabrani ponuđač je u ovaom slučaju bio opet Prointer.

JU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske je za aplikativno održavanje softvera (WEB site, WEV mail) i evidenciju nezaposlenih lica i potreba poslodavaca izdvojio 57.200 KM bez PDV-a, te za nabavku MS licenci 111.820 KM bez PDV-a. Dopbavljač je bio Prointer.

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je u pandemija pokrenula izradu novog Geoportala - I faza, koji je koštao 213.570 KM, a najbolji ponuđač je bio Prointer.  

I Poreska uprava Republike Srpske je nabavljala softverske licence od Prointera u pandemiji. Ovaj put vrijednost license je bila 118.000 KM bez PDV.

ZP "Elektro Doboj" je od Prointera kupovao mjernopriključne ormariće koji su koštali budžet 500.000 KM. 

Grad Banjaluka je za Prointer u vrijeme epidemije virusa korona za informatičku modernizaciju saobraćaja  izdvojio 200.854 KM.

I Služba za zajedničke poslove Vlade Republike Srpske je bila darežljiva u pandemiji. Za održavanje telefonskog sistema i kontakt centra u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske i  Poslovnom objektu Vlade RS je izdvojeno 209.934 KM, a posao je dobio Prointer.

JP "Putevi Republike Srpske" su usluge nabavke i implementacije poslovnog softvera platili prointeru čak 3.997.716 KM, a najizdašniji su bili u Gradskoj upravi Grada Doboja gdje su Prointeru za nabavku i montažu LED rasvjete i sistema za nadzor i upravljanje javnom rasvjetom platili 4.062.408 KM bez PDV.

Nedavno je upravo Milorad Dodik, srpski član predsjedništva BiH, čiji sin igor se dovodi u vezu sa firmom Prointer upitan da prokomentariše milionske ugovore koje dobija od javnih preduzeća i institucija izjavio da tu ne vidi sukob interesa i pozvao nadležne da slobodno ispitaju ako postoji sumnja na tako nešto.

“To se radi o jednom odluičnom momku koji je otišao i završio škole u inostranstvu koji je kad sam mu ja sugeriosao da tamo nešto pokušao, odlučio da se vrati. On je formirao svoj biznis, imao neke komunikacije na tom planu, nije vlasnik unutra... Zato što je moj sin ne treba da bude diskriminisan ili eliminisan i, koliko znam ta firma Prointer ima 105 inženjera koji rade svestrano svoj posao. Ne vidim ništa loše u tome..." rekao je Dodik. 
 


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.