Italijani 3D printerima spasavaju živote: Prave skupe dijelove za respiratore za samo 1 euro  

Italijanska kompanija koja se bavi 3D štampanjem dizajnirala je i isprintala ventile za respiratore za bolnicu kojoj je ponestalo istih.

M.P. / 19. Mart 2020

Ventili povezuju pacijente na intenzivnoj njezi sa aparatima za disanje.

Bolnica u mjestu Brescia imala je 250 pacijenata zaraženih korona virusom na intenzivnoj njezi, a ventili su napravljeni tako da se koriste maksimalno tokom 8 sati, piše BBC.

Ventili napravljeni 3D-printerima koštaju manje od 1 eura (90p) po komadu, a za izradu prototipa bilo je potrebno tri sata.

Italijanski novinar Nunzia Vallini povezao je bolnicu sa direktorom kompanije Isinnova, nakon što je otkrio da raniji dobavljač nije bio u mogućnosti dostaviti nove zalihe u kratkom roku.

On i mašinski inženjer Alessandro Romaioli požurili su u bolnicu da vide ventile i tri sata kasnije vratili su se sa prototipom.

"Testirali su ga na pacijentu i rekli nam da dobro funkcioniše tako da smo požurili nazad u svoju kancelariju i počeli printati nove ventile," kazao je Romaioli za BBC News.

Zatim su se udružili sa još jednom lokalnom firmom koja se bavi 3D štampanjem kako bi zadovoljili potražnju pošto  Isinnova ima šest printera, a za jedan komad je potrebno sat vremena.

 

 

Oni ovo rade besplatno, ali za sada nemaju planove da učine dizajn dostupnim za javnost.

"Ventil ima veoma uske rupice i cjevčice, manje od 0.8m – nije lako isprintati dijelove," kazao je direktor ove firme Cristian Fracassi.

"Pored toga, morate paziti da se proizvod ne kontaminira – treba da bude proizveden u kliničkim uslovima."

Druga bolnica ih je sada kontaktirala, tražeći još ventila. 

“Nismo spavali dva dana, pokušavamo da spasimo život”, kazao je Fracassi.

 

 

 


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.