Ivana Marić za BUKU: Rezultati ovogodišnjih izbora građanima ne daju povoda za preveliko slavlje

Građani žele političare za koje vjeruju da će se boriti za njih, a ne samo za sebe i svoje stranke.

Maja Isović Dobrijević / 23. Novembar 2020

 

„Neobična se situacija desila i u Banjaluci, a i u Bijeljini. Građani su u velikom broju glasali za kandidate opozicije za načelnike, ali su u velikoj većini glasali za SNSD koaliciju za skupštine opština. Upravljati gradom bez istovremenog vladanja skupštinom je veliki izazov posebno kada protiv sebe imate tako ljutog protivnika kao što je Dodik koji se u borbi protiv njih neće služiti svim (ne)dozvoljenim sredstvima“, rekla je u razgovoru za BUKU politička analitičarka Ivana Marić.

Ivana u intervjuu za naš portal komentariše izborne rezultate, promjene koje su se desile u Sarajevu, Banjaluci i nekim drugim gradovima. Međutim, naša sagovornica smatra da, bez obzira na promjene, rezultati ovogodišnjih izbora građanima ne daju povoda za preveliko slavlje.

Ivana, već je prošlo nekoliko dana od lokalnih izbora u BiH, koji je tvoj komentar kad su se informacije malo slegle?

Rezultati ovogodišnjih izbora građanima i ne daju povoda za preveliko slavlje iako se tako činilo nakon objava izbornih pobjeda opozicije u Sarajevu i Banjaluci i gledanja pokislih lica predsjednika SDA i SNSD-a tokom izborne noći. Poraz u Sarajevu i Banjaluci je simboličan znak opadanja njihove moći koji je jako pogodio njihovu sujetu, a još više ih je pogodio gubitak pristupa značajnim finansijskim sredstvima kojima ovi gradovi raspolažu. Ove stranke su izgubile dva najveća grada, ali su zato osvojile najveći broj opština u BiH. Tri vladajuće, nacionalne stranke, SDA, HDZBiH i SNSD su zadržale vlast u većini opšina u kojima su i ranije vladale. Nadamo se da će se sličan scenarij desiti i u Mostaru i da će Mostarci sankcionirati SDA i HDZBiH, stranke koje su im na 12 godina oduzeli njihovo biračko pravo.

Došlo je do političke promjene u Sarajevu. Koliko je važno da se stvari na političkoj sceni mijenjaju, da biramo drugačije ljude, drugačiju politiku?

Koliki je udarac za SDA bio pobjeda Četvorke (NiP, SDP, NS i NBL) u Sarajevu, najbolje pokazuje gubitnička atmosfera u štabu SDA, uprkos činjenici da je ova stranka osvojila vlast u tridesetak drugih opština. To i nije toliko iznenađujuće ako se prisjetimo da je Bakir Izetbegović nakon lokalnih izbora 2016. izjavio da za njih opština Centar Sarajevo vrijedi kao deset drugih.

Ova pobjeda je jako bitna jer stranke Četvorke ne samo da preuzimaju vlast u četiri gradske opštine, već time i vlast u Gradu Sarajevu i dobijaju mjesto gradonačelnika, što je do sada pripadalo SDA. Ako na to dodamo i skoro preuzimanje Vlade KS, jasno je da SDA ostaje potpuno praznih ruku u cijelom Kantonu Sarajevo. Ono što ih najviše boli je gubitak kontrole nad budžetima. Podsjećanja radi, samo budžet Kantona Sarajevo iznosi oko milijardu KM.

Imajući u vidu stanje u Sarajevu, koja su neka tvoja očekivanja na lokalu, kako vidiš Sarajevo u narednom periodu?

Građani Sarajeva su svoje povjerenje dali strankama Četvorke i nadam se da će ove stranke iskoristiti ovu šansu da pokažu šta mogu i šta znaju, posebno da pokažu da su drugačiji i bolji od koalicije SDA, DF i SBB. Ove četiri stranke su već stekle veliko povjerenje građana dok su bili okosnica vlade KS nakon izbora 2018. Očekivanja su sada još veća, a novim vlastima rad će dodatno otežavati pandemija koronavirusa i posljedice koje ona ima na ekonomiju. Međutim, vjerujem da će Četvorka dati sve od sebe jer su svjesni da im je to test koji moraju položiti ukoliko žele ostvariti izbornu pobjedu na opštim izborima 2022. i preuzeti vlast i na višim nivoima.

I Banjaluka je nakon 22 godine dobila gradonačelnika iz „drugog tabora“, iz opozicije, iako u ovom trenutku nije jasno da li će Stanivuković imati skupštinsku većinu. Šta nam ova promjena u Banjaluci govori?

Neobična se situacija desila i u Banjaluci, a i u Bijeljini. Građani su u velikom broju glasali za kandidate opozicije za načelnike, ali su u velikoj većini glasali za SNSD koaliciju za skupštine opština. Upravljati gradom bez istovremenog vladanja skupštinom je veliki izazov, posebno kada protiv sebe imate tako ljutog protivnika kao što je Dodik, koji se u borbi protiv njih neće služiti svim (ne)dozvoljenim sredstvima.

Dodatna otežavajuća okolnost je neiskustvo Stanivukovića kojem je ovo prva funkcija u vlasti. On je sada u prilici da dokaže da može i zna ostvariti sve ono što priča već par godina. Puno je lakše biti u opoziciji i obećavati građanima šta ćete uraditi. Težak zadatak se nalazi pred Draškom.

Stanivukovićeva pobjeda u Banjaluci nam s jedne strane pokazuje da građani žele nove i drugačije političare koji su stalno među ljudima, koji su odvažni, koji imaju hrabrosti da se suprotstave vladajućim političarima, a posebno Dodiku. Jednostavno, građani žele političare za koje vjeruju da će se boriti za njih, a ne samo za sebe i svoje stranke. S druge strane, njegova pobjeda je pokazala da je građanima dosta Dodika i njegove politike i 22 godine vladanja Banjalukom.

Iako je došlo do nekih promjena u određenim sredinama, ipak je u najvećoj mjeri pobijedio nacionalistički narativ, podjele na nas i njih, iako je riječ o lokalim izborima. Možemo li se mi uopšte pomjeriti iz ove priče?

Vođenje kampanje za lokalne izbore na nacionalnim pričama je jasan dokaz da vladajuće stranke nemaju rezultate kojima bi dobijali izbore, pa se koriste isprobanim receptom podizanja nacionalnih tenzija. Ovo je posebno zanimljivo jer je u većini opština u BiH dominantna jedna nacija. Iz ove priče ćemo se izvući kada dobijemo jaku opoziciju koja će imati dovoljno znanja i vještina da apsorbira njihovu nacionalnu propagandu i okrene je protiv njih. Sarajevo je to dobro prepoznalo i sankcioniralo one koji su kampanju vodili kao da se izbori održavaju 1992., a ne 2020. godine. U Sarajevu su hrabri vojnici iz rovova pobijedili uplašene ratne generale.

Ipak, određena promjena se desila, možda je prerano prognozirati, ali možemo li govoriti o pomjenama na opštim izborima za dvije godine, o promjenama na državnom nivou?

Opozicija postaje sve jača i sposobnija i zbog toga je realno očekivati da se na izborima 2022. dese značajnije promjene. Ovo je za bošnjačku političku scenu izvjesno, donekle se to može očekivati i na srpskoj strani, dok će Hrvati nažalost ostati na HDZ-u, jer teško da će se ozbiljna alternativa uspjeti fomirati u ovako kratkom roku.

Pri tome trebamo voditi računa i o tome da na izborne rezultate u značajnoj mjeri utječu i izborne prevare. Ovo je posebno prisutno u manjim mjestima gdje su kupovine glasova i izborne prevare uobičajena pojava. Nije teško pretpostaviti ko ima najviše novca da plati sve te glasove od birača, plati ljude u biračkim odborima, potplati posmatrače drugih stranaka i ko ima dovoljno utjecaja da nabavi dovoljan broj praznih glasačkih listića za Bugarski voz i korigovanje izborne volje birača nakon zatvaranja biračkih mjesta. Građani jesu pokazali da su za promjene, ali se njihova izborna volja izgubi u moru prevara. Da bismo imali fer i poštene izbore, pravosudne institucije zajedno sa CIK-om moraju uraditi što više da se izborne nepravilnosti spriječe.

U Banjaluci smo, nakon što je SNSD izgubio ovaj grad, imali Dodikove otvorene prijetnje građanima, iako su ove izjave dan poslije ublažene i rečeno je da mi (novinari i građani) nismo dobro razumjeli, ali ipak su neke stvari izrečene. Šta nam ovakav stav prema građanima i njihovom izbornom pravu govori o demokratiji i društvu u kojem živimo?

Političari se prema građanima ponašaju onako kako im građani dozvole, a građani im mnogo toga dozvole. Javnost do sada nije ozbiljno reagovala na Dodikove prijetnje i uvrede, pa su stoga i ove njegove najnovije otvorene prijetnje očekivane. Još je gore što na to ne reaguju ni pravosudni organi. Najveći problem je ipak to što je većina građana, usprkos ovakvom njegovom ponašanju, ipak spremna ponovo glasati za njega.

 


Buka preporuka

Izbori u BiH

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.