Ivana Marić za BUKU: Zoran Milanović između partizana i ustaša

Teško je utvrditi ko na Balkanu diktira nacionalnu tj. nacionalističku retoriku. Da li birači traže takvu priču pa se političari njima prilagođavaju ili su političari ti koji su nametnuli nacionalnu retoriku, a birači su to prihvatili kao svoje.

BUKA / 13. Juli 2021

Politička analitičarka Ivana Marić kaže kako je Milanović istaknuti primjer političara koji je karijeru počeo kao umjereni političar ljevice, a da je vremenom potpuno skrenuo udesno. 

"Da li je on svoje birače folirao na početku karijere kada su mu svi građani bili jednako važni, kada je poštovao ustave, zakone i diplomatske protokole, kada je isticao svoje partizansko porijeklo i kada je otvoreno podržavao Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH? Ili birače folira sada, kada se sjetio da je, osim djeda partizana, imao i djeda koji je bio ustaša; kada su mu prava naroda postala važnija od prava pojedinaca; kada se sjetio da u BiH žive Hrvati za koje se on kao treba brinuti; kada mu je Dragan Čović postao najbolji kandidat za člana Predsjedništva BiH?" pita se Ivana Marić

To što se Milanoviću sada ne sviđa što je Komšić na legalan način izabran u Predsjedništvo BiH, mu ne daje pravo da izbjegava zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. 

"Predsjednik Hrvatske treba da održava diplomatske i službene odnose sa sva tri člana Predsjedništva BiH, a ne samo sa članom koji je Hrvat. Predsjednik jedne države nema pravo da svoju posjetu prvom susjedu uvjetuje time da li se njemu sviđa koga su birači druge države izabrali za predsjednika tj. člana predsjedništva. Njegova obaveza je da poštuje izbornu volju birača drugih država" naglašava Marić.

Milanovića su birači već jednom ispisali iz politike ali je novu priliku dobio kao "manje zlo" u odnosu na bivšu predsjednicu Hrvatske. 


"Međutim, svojim postupcima on svaki dan unosi sve više sumnje u to da li je on zaista manje "zlo" od Grabar Kitarović. Umjesto da ostane dosljedan politici koju je ranije vodio on je počeo kopirati svoju prethodnicu i krenuo njenim stopama, posebno po pitanju odnosa Hrvatske i BiH i njegove neupitne podrške Draganu Čoviću.Umjesto da iskoristi novu priliku da radi na jačanju dobrosusjedskih odnosa sa BiH on nepotrebno stvara tenzije ne bi li se time dodvorio biračima HDZ-a BiH, a preko njih i biračima HDZ-a Hrvatske. Pri tome ga ne zabrinjava to što takvim postupcima gubi podršku ljevice, dok će podrška desnice biti kratkoročna jer će on za njih uvijek biti "preletač"" ističe za BUKu Ivana Marić.

Da mu je istina važnija od populizma onda bi birače u Hrvatskoj informirao o tome da je HDZBIH na čelu sa Čovićem ostvarila najbolje izborne rezultate upravo uz pomoć Komšićeve kandidature i priče o tome da Hrvatima drugi biraju predstavnike. Na račun toga uspjeli su da eliminiraju opoziciju uz spinove o tome da se svi Hrvati moraju udružiti u borbi protiv zajedničkog neprijatelja tj. Bošnjaka, koji im biraju predstavnike. 

Da li se Milanović zapitao kako to da HDZ-u BiH ne smeta kada im Dodik bira predstavnike u RS-u ili kako to da HDZBIH bira Srbe u Dom naroda FBiH? Da li se zapitao zašto su se hrvatski zastupnici u Evropskom parlamentu svrstali na stranu radikala kada se glasalo o izvještaju u BiH?

"Balkan će krenuti naprijed tek kada umjesto političara koji se savijaju kako narod kliče, dobijemo političare koji će stajati uspravno i ostati dosljedni svojoj politici bez obzira koliko glasova dobili i koji će svojom upornošću i iznošenjem istine birače uvjeriti da su oni ispravno rješenje za njih. Nažalost, u politici je sve više beskičmenjaka koji se povijaju da krene na drugi stranu, kako vjetar puše sve dok se ne slome i ostanu nepomično ležati u međuprostoru zaboravljeni od svih. Za sada je mnogo više milanovića, dodika, komšića, čovića, stanivukovića, a premalo je tomaševića, mandića..." kaže u svojoj izjavi za BUKU Ivana Marić
 

Razgovarao Elvir Padalović

 

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.