Iz ličnog iskustva otkrila koji je prvi simptom omikrona: "Prva je bila kći, pa suprug, a na kraju i svekar"

Većina zaraženih omikronom imala je iste simptome poput suhog i upaljenog grla te otežanog gutanja

BUKA portal / 10. Januar 2022

Omikron je soj koronavirusa koji ima simptome poput prehlade ili gripe, a može uzrokovati blijedu, sivu ili plavičastu boju kože, usana ili noktiju zbog niske razine kisika u krvi. Šibenčanka Gordana B. za Slobodnu Dalmaciju je ispričala kako je kod njene obitelji počela zaraza tim sojem.

Mnogi koji su oboljeli od omikrona imali su glavobolju, začepljene sinuse i nos, grebanje u grlu, kihanje, curenje nosa itd. Kod Gordanine obitelji sve je počelo najčešćim prvim simptomom - grloboljom, a svi su se zarazili za Novu godinu.

"Prvo je kći došla iz Splita s grloboljom, mislili smo da je prehlada dok joj nije skočila temperatura. Onda je i mene počelo grebati grlo, pa supruga, a na koncu i svekra. Trajalo je to dva, tri dana. Drugi simptomi nisu nam bili isti, mene je najviše uhvatila malaksalost i bol u donjem dijelu leđa, a supruga i kćer sinusi i glavobolja", ispričala je Gordana za Slobodnu.

"Ne bih uopće rekla da su ovo slabiji simptomi, svi smo preležali nekoliko dana. Također smo svi cijepljeni, ne želim ni misliti kako bi bilo da nismo", rekla je.

Oboljeli od omikrona rijetko gube osjet okusa i mirisa, a ponekad ga je zaista teško razlikovati od obične gripe. Neki pacijenti kao simptom prijavili su i noćno znojenje. Prema istraživanju koje je s kolegama proveo američki liječnik dr. Jorge Moreno, većina zaraženih imala je iste simptome poput suhog i upaljenog grla te otežano gutanje zbog toga, a koji su se pojavili prije drugih simptoma koronavirusa.

Također, liječnici diljem svijeta otkrili su da je upala ili grebanje grla prvi simptom omikrona. Nakon toga, obično se pojavi suhi kašalj, začepljenost nosa i bolovi u tijelu. Ponekad se uz upaljeno grlo pojavi i glavobolja te začepljeni sinusi.

Istraživači su kod analize jedne božićne zabave u Norveškoj otkrili da je 72 posto sudionika prijavilo bolove u grlu koji su trajali u prosjeku tri dana. Većina zaraženih bila je cijepljena s dvije doze.

 

 


Buka preporuka

Nauka i tehnologija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.