Iz SZO upozoravaju "Neophodna je treća doza vakcina, delta soj se brzo širi"

Kada je riječ o trećoj dozi vakcina, predsjednik SZO ističe da je pojava treće doze vakcine uslovljena brzim širenjem agresivnije varijante korona virusa, odnosno, delta soja.

BUKA portal / 16. Septembar 2021


Prema riječima Marjana Ivanuša, predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije za Srbiju, trenutno se prati više sojeva korona virusa, međutim, trenutno je najrizičniji, takozvani, delta soj, koji drastično utiče na imunološki sistem građana .Kako dalje priča, “Mi” soj trenutno ne predstavlja veliku opasnost za građane, za razliku od delta soja, koji se brzo širi i može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme kod onih koji već boluju od nekih hroničnih bolesti.

Kada je riječ o trećoj dozi vakcina, predsjednik SZO ističe da je pojava treće doze vakcine uslovljena brzim širenjem agresivnije varijante korona virusa, odnosno, delta soja.

– Učinkovitost, odnosno, djelotvornost vakcina s vremenom pada, pa je zbog toga neophodna i treća doza vakcine, posebno kod starijih ljudi koji imaju hronična oboljenja – kaže on za TV Prva.

On dalje napominje da je treća toza, gledano s aspekta trenutne epidemiološke situacije, mnogo jača doza vakcine, usmjerena ka sprečavanju širenja delta varijante.

Treća doza namijenjena je velikom broju ljudi, posebno starijoj generaciji, međutim, specifično ko bi trebalo da je primi, predstavnik SZO kaže da su klinička istraživanja u toku.

Za sam kraj, u gostovanju na TV Prva, on je naveo da treća doza znatno poboljšava imunološki sistem građana, pa je preporuka da se što više građana vakciniše.


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.