IZA KULISA SASTANKA Za NATO postoje četiri ključna pitanja na Zapadnom Balkanu, većina se odnosi na Srbiju i DVA SU ZAPALJIVA

Ministri spoljnih poslova NATO članica danas su razovarali na sastanku u Briselu o Zapadnom Balkanu. Diskusija se zasnivala na četiri najbitnije oblasti, među kojima je i pitanje odnosa između Srbije i NATO, kao i dijalog Beograd-Priština.

BUKA portal / 05. Decembar 2018

Na brifingu koji je održan za novinare u sjedištu NATO saveza nakon sastanka šefova diplomatije, rečeno je da se razgovaralo o četiri ključne oblasti: Makedonija i implementacija Prespanskog sporazuma, Akcioni plan za članstvo Bosne i Hercegovine (BiH), odnosi Srbije i NATO i dijalog Beograd-Priština.

“Makedonija u NATO-u do proljeća 2020”

Iz NATO saveza rekli su da što se tiče budućnosti Makedonije, da su ministri spoljnih poslova dali podršku Skoplju u implementaciji Prespanskog sporazuma i njenom putu da postane članica Alijanse.

– Očekujemo da će sredinom januara desiti implementacija dogovora između Makedonije i Grčke. Ministri su dali podršku Skoplju na putu da postane članica NATO. Nakon implementacije, NATO će onda pokrenuti Protokol o članstvu nakon čega će parlamenti zemalja morati da ga ratifikuju, u prošlosti je to trajalo u periodu od 12-14 mjeseci. Do proljeća 2020. očekujemo da Makedonija postane članica NATO – rečeno je iz Alijanse.

Druga stvar oko koje su razgovarali ministri spoljnih poslova članica Alijanse je BiH. Šefovi diplomatija su podržali odluku NATO, da je spreman da prihvati Godišnji nacionalni program BiH, kako bi aktivirali Akcioni plan za članstvo.

Ministri spoljnih poslova NATO članica sastaće se u utorak i srijedu u Briselu kako bi razgovarali o nekoliko tema i bezbjednosnih izazova, među kojima će se naći i Zapadni Balkan i trenutne tenzije na relaciji Beograd-Priština. Uoči početka sastanka šefova diplomatija 29 zemalja članica, novinarima se na konferenciji za medije, na kojoj je prisustvovao i Blic, obratio generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg.

Treće pitanje o kojem su diskutovali ministri na sastanku u Briselu su odnosi između NATO i Srbije.

– Cijenimo to što je praktična saradnja sve dublja. Srpska vojska trenira po standardima NATO kako bi učestvovala u mirovnim operacijama UN i EU. U oktobru ove godine održana je prva zajednička vježba na tlu Srbije – kazao je NATO zvaničnik na brifingu.

Ono što je istakao je da je Alijansa zabrinuta zbog čestih dezinformacija u medijima, a koji se pojavljuju povodom saradnje između Srbije i NATO. Još jednom je ponovljen stav NATO – da je Srbija slobodna da bira koja je njena odbrambena politika i da Alijansa nema “tajni plan” da Srbija postane član saveza.

Zabrinutost zbog tenzija između Beograda i Prištine

Četvrta tema šefova diplomatija o Zapadnom Balkanu bio je dijalog između Beograda i Prištine. Ministri su izrazili zabrinutost povodom povećane tenzije, i zaključili da podizanje taksi na robu iz Srbije od strane Prištine ne doprinosi mirnom dogovoru između dvije strane.

 

Iz NATO je rečeno da su obje strane krive što ne postoji dobra atmosfera za dijalog. Istaknuto je da i Beograd i Priština bi trebalo da smanje zapaljivu retoriku i da sjednu za pregovarački sto.

– Atmosferu koja se kreira, ne približava nas rešenju. Šefica diplomatije EU, Federika Mogerini je optimistična po pitanju postizanju dogovora. Rekla je jasno da postoje elementi oko kojih može doći do dogovora, ali da mora da se smanji zapaljiva retorika, da obe strane treba da budu predane, da donesu odluke i da ih implementiraju.

Ministri su takođe zaključili da podizanje taksi kreira podjele i da stvara težu situaciju u pregovorima, prenio je zaključke sa sastanka Jens Stoltenberg.

– Treba da se naprave kompromisi ka boljoj mogućnosti – zaključio je generalni sekretar NATO.

Forimranje vojske Kosova suprotno preporukama mnogih NATO članica

Šefovi diplomatija dotakli su se i teme o formiranju vojske Kosova.

– To bi trebalo da se uradi u skladu sa Ustavom Kosova, i u tesnim konsultacijama sa NATO saveznicima. Ako transformacija ne bude po Ustavu, NATO će da preispita svoje odnose sa kosovskim bezbjednosnim snagama – kazao je NATO zvaničnik.

Na konferenciji za novinare u Briselu, generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, potvrdio je da su šefovi diplomatija razgovarali o mogućem formiranju vojske Kosova.

– Diskutovali smo o nameri Kosova da formira vojsku. Takva odluka ide protiv savjeta mnogih saveznika i mogla bi da ima posljedice za Kosovo, po pitanju njene evro-atlantske integracije – rekao je Stoltenberg.

Izvor: Blic


Buka preporuka

Region

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.