Izgradnja Koridora 5c kroz RS - 1 kilometar košta 10 miliona Eura!?

Evropski ili balkanski standard?

BUKA portal / 18. Juni 2019

Republika Srpska gradi prve kilometre panevropskog koridora Vc; koridora koji bi u konačnici trebao proći kroz Bosnu i Hercegovinu u ukupnoj dužini od oko 330 kilometara. Zašto se kaska u poslu, te da li je 1 kilometar autoputa po cijeni od 10 miliona evra evropski, ili pak balkanski standard, u priči N1.

U radničkim uniformama i sa šljemovima, ili pak u odijeima i sa kravatama. I jedni i drugi došli su ozvaničiti radove na koridoru Vc kroz Republiku Srpsku, ukupne dužine 46 kilometara. Cijena koštanja sve 4 faze jednu milijardu maraka. Samo prva od 5,5 kilometara košta 70 miliona evra, EBRD-ovog kredita.

Na upit reporterke N1: Jedan kilometar 10 miliona evra? Jesu li to evropski standardi?, premijer RS Radovan Višković je odgovorio:

"Kad uzmete, zavisno od trase kojom se krećete, zavisno koji prostor, može biti 7 miliona, 10, a može i 20 miliona. Prema tome ovo je sve po evropskim standardima za date uslove."

Još teži uslovi u drugoj fazi, znače samo jedno, duplo skuplje kilometre.

"Sljedeća dionica je iste dužine a duplo skuplja, to zavisi od terena, nekih drugi uslova", kazao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja RS.

Profesionalci su nam objasnili da je “relativno visoka cijena po kilometru” jer se uz autoput, rade i dvije petlje.

"Od petlje Tovira do petlje Kostajnica. Petlja Tovira je nešto kao Mahovljanska, veza dva autoputa 9.januar Banjaluka- Doboj i autoputa Vc, budućeg. Petlja u Kostajnici je samo silazna u obliku trube, silazak sa autoputa i veza sa magistralnim putem u Pločniku", kazao je Dušan Topić, direktor Autoputeva RS.

Integral Inženjering i Granit iz Skoplja grade prvu dionicu. Nadzorni organi su njemačko makedonske firme. Značaj panevropske transverzale za ovaj kraj je nemjerljiv.

"Veliki dan za Doboj, za Republiku Srpsku. Ja sam siguran da će i radovi teći tom planiranom dinamikom", riječi su Borisa Jerinića, gradonačelnika Doboja.

Koja je definisala dvije godine za završetak radova. U perspektivi se najavljuje spajanje autoputem pravac Doboj, Tuzla, Zvornik, Loznica.Ali i nastavak autoputa ka Beogradu.Ambiciozan je plan do 2030.godine, kaže predsjednica Željka Cvijanović.

"Mi smo sada došli na 105 km, naš plan je ambiciozan, znači 400 km, cijela RS", izjavila je Cvijanović.

A transevropski cestovni i željeznički koridor trebao bi spojiti Mađarsku, Hrvatsku i BIH, na potezu Budimpešta, Osijek, Sarajevo, Ploče.

Od ukupnih 335 kilometara kroz BIH, izgrađeno je 102, te most kod Svilaja na Savi.

Bageri i teretnjaci danas su krčili prve metre, za dvije godine asfaltiraće, završiti, sve kilometre prve faze koridora Vc kroz RS. Koridora čiji će 1 kilometar koštati 10 miliona evra.

VIŠE na N1


Buka preporuka

Ekonomija

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.