"Izlazna strategija iz višemjesečnog ludila kroz Narodnu skupštinu RS"

Kolegijum Narodne skupštine RS donio je danas odluku o održavanju naredne sjednice, koja je zakazana za 24. novembar.

Elvir Padalović / 12. Novembar 2021

Foto: BUKA

 

Od Posebne sjednice o prenosu nadležnosti zasad nema ništa. Iz opozicije kritike na račun neodržavanja Posebne sjednice u novembru, vlast tvrdi - sve je u redu - biće posebna sjednica.

Podsjetimo lider SNSD-a MIlorad Dodik najavljivao je , da će, prvo početkom, potom sredinom novembra biti raspravljano o povlačenju saglasnosti odnosno kako se tvrdi prenosu nadležnosti, to se,  po svemu sudeći, neće dogoditi do kraja ovog mjeseca.

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica izjavio je nakon sjednice Kolegijuma da se može očekivati da Republika Srpska krene sa Posebnom sjednicom početkom decembra.

"Sjednica nije odgođena, jer nikada nije ni bila zakazana - rekao je Mazalica i dodao da je dobro što će biti više vremena za pripremu kao i da svi dobro prouče materijale.

Naglasio je da je potrebno imati odgovarajuću metodologiju.

"Za donošenje važnih odluka potrebna analiza i odgovarajući zaključci" rekao je Mazalica.

On je rekao da će materijali biti dostupni te da se radi o temeljnom procesu

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas u Banjaluci da neće biti odgođena posebna skupštinska sjednica o vraćanju nadležnosti i da oni koji tvrde suprotno žele politizovati situaciju.

"Nismo usaglasili termin posebne skupštinske sjednice zbog obaveza predlagača sjednice, ali smo utvrdili prijedlog dnevnog reda. Po završetku redovne sjednice biće održana posebna" rekao je Čubrilović novinarima nakon sjednice Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske.

Oštra reakcija na neodržavanje Posebne sjednice stigla je od šefa poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS.

"Koliku su hampu napravili očekivali smo da će na današnji kolegij donijeti najmanje prijedloge za uniforme Vojske RS? Oni koji su prenosili nadležnosti su sada svi u SNSD. To su politički fosili. Milorad Dodik zna da mu poslije gubitka izbora ostaje samo bježanija ili zatvor. Nema čovjeka koji mu predviđa slobodu poslije svega što je uradio" rekao je Stanić na konferenciji za novnare.

On je rekao da su predlagači posebne sjednice junački odustali od termina posebne sjednice koja je trebala biti 18. novembra jer su na kolegiju rekli da će biti poslije održavanja redovne sjednice te da će odgađanje očigledno ići u nedogled.

"Odustajanje od održavanja posebne sjednice Narodne skupštine RS-a, koja je pompezno najavljivana za sljedeću sedmicu, predstavlja kukavički čin SNSD-a nakon što su sluđivali narod pričama o povlačenju nadležnosti" 

Ovo je reakcija potpredsjednika PDP-a Igor Crnadak nakon današnje sjednice Kolegija Narodne skupštine RS.

"Retorika im je bila takva kao da su planirali sljedeće sedmice i da postroje vojsku ispred NSRS-a, a umjesto toga dobili smo povlačenje" rekao je Crnadak

Crnadak kaže da obrazloženje što neće biti održana posebna sjednica vrijeđa zdrav razum:

"Obrazloženje da se Željka Cvijanović i Milorad Dodik ne mogu dogovoriti oko termina, nakon što već sedmicama u medijima najavljuju termin održavanja sjednice, zaista je smiješno. Jasno je da su se prepali i po ko zna koji put sakrili u mišiju rupu" kaže Crnadak.

On ističe da je današnja sjednica Kolegija razotkrila jad i čemer politike SNSD-a i njihove koalicije i da nakon današnjeg dana niko ne može vjerovati ni SNSD-u, ni institucijama na čijem su oni čelu.

"Na zadnjem sastanku vladajuće koalicije čvrsto je dogovoreno da se posebna sjednca za, kako su najavljivali, vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj mora održati naredne sedmice. Danas imamo jasan pokazatelj da su i Milorad Dodik i SNSD kapitulirali i da njihove poruke nemaju nikakav značaj. Podsjetiću takođe da je prvobitno bilo najavljeno da ćemo u NSRS ići na usvajanje preko stotinu zakona, zatom smo dobili četiri informacije sa nekoliko zaključaka, da bi epilog svega bio, još jedno odustajanje" istakao je Crnadak.

Zanimljivo je što se vrlo decidno i odlučno isticalo kako će se tačke vezane za povrat nadležnosti naći na dnevnom redu posebne sjednice polovinom novembra.

"Očito je pritisak medjunarodnih aktera donio barem predah za uzimanje vazduha. Mislim da se poruka da nema za sada termina posebne sjednice može isčitavati tako da će izlazna strategija iz ovog višemjesečnog ludila tražiti kroz Narodnu skupštinu RS" kaže politička analitičarka Tanja Topić za BUKU.

"I vuk sit i ovce na broju" zaključuje ona na kraju.

Podsjetimo, na posebnoj sjednici trebalo bi da budu razmatrane informacije o prenošenju nadležnosti sa Republike Srpske na BiH sa prijedlogom zaključaka, o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja sa prijedlogom zaključaka, Informacija o pravosudnim institucijama BiH sa prijedlogom zaključaka, o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti sa prijedlogom zaključaka i Deklaracija o ustavnim principima.

Predlagači informacija su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i klubovi poslanika SNSD, SP, Demosa, Ujedinjene Srpske, NPS i Poslaničke grupe NDP.

 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.