Izložba „Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran“ otvorena u Banjaluci

Izložba „Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran“ u prisustvu velikog broja zvanica otvorena je sinoć u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske koju je MSURS realizovao u saradnji sa British Council-om.

BUKA portal / 08. Mart 2019

 

Na otvaranju izložbe, koja preispituje zastupljenost i vidljivost žena na savremenoj umjetničkoj sceni, ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild (Matthew Field) obratio se prisutnima sljedećim riječima: „Ponosan sam na snažnu tradiciju odlične saradnje izmedju MSURS i British Councila koja je dovela do spajanja kolekcija i pokretanja pitanja zastupljenosti žena u u kolekcijama u prošlosti i budućnosti. Muzeji poput ovoga, danas imaju veliku društvenu ulogu i zalaganju i radu na ključnim pitanjima, a savremena umjetnička djela poput ovih radova predstavljaju odraz tih pitanja i posmatračima pružaju priliku da ih sagledaju iz više uglova i pronađu paralelu sa svojom svakodnevnicom“.

Kejt Arturs  (Kate Arthurs)  direktorica za umjetnost sa British Council-a istakla je da izložba Percepcije poziva i publiku da vidi sebe u jednom drugačijem svijetlu. Izložba postavlja pitanja o tome kako su  žene danas definisane u društvu u odnosu na muškarca, ali i o mogućnostima oslobađanja od nekih rodnih stereotipa i načinima viđenja ženskog tijela.

Sarita Vujković, direktorica MSURS naznačila je da tokom pripreme projekta“Percepcije” izložba u MSURS je zamišljena kao svojevrsna platforma za kreiranje nove publike, koja će tokom trajanja projekta imati priliku da učestvuje u brojnim razgovorima, diskusijama, radionicama i pratećim programima u kojema je moguće sagledati žensku umjetnost iz nove perspective, upoznati se sa novim tokovima feminističke emancipacije i savremenim aspektima rodnih jednakosti

Prva aktivnost bogatog pratećeg programa izložbe Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran je izložba “Ženski bazar” koj je otvorena danas  8. marta u Galeriji Plus. Riječ je o izložbi prodajnog karaktera koja predstavlja djela umjetnica koje su se prijavile na Javni poziv MSURS i Galerije Plus a koja ima za cilj da potencira pitanje umjetničkog tržišta i pozicije ženskih autora unutar njega, kao i poboljšanje promocije i prodaje radova samostalnih umjetnica.

„Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran“

Izložba u Banjaluci nazvana je po djelu jedine umjetnice u kolekciji Muzeja savremene umjetnosti RS Sandre Dukić koja ima izražen feministički stav i djelovanje. Naziv je ujedno i narodna poslovica, Cvijet je najljepši kad je neubran, sa kojom se umjetnica vizuelno duhovito poigrava, želeći da skrene pažnju na radikalnije preispitivanje pozicije žena u društvu. Poslovica sadrži i određene društvene i kulturološke karakteristike, koje zajedno sa društveno- istorijskim okvirom mogu biti polazna tačka za istraživanje rodnih odnosa ovog podneblja.

Kustoskinja izložbe Lana Pilipović izložbu je podijelila u 4 segmenta, i to: „Refleksija”, „Izloženost”, „Rodna tijela” i „Duh”. Ovi segmenti osmišljeni su tako da odražavaju dijalog umjetnica, sličnosti i razlike umjetničkih koncepata, raznovrsnost ženskog izraza – od intimnih, ličnih stavova do percepcije društva u kojem žive, kao i njihov međusobni odnos.

Na izložbi su izložena djela sledećih umjetnica: Abigejl Lejn, Antea Hamilton, Kamila Lou, Silia Hempton, Kler Strand, Elizabet Prajs, DŽilijan Vering, Helen Čedvik, Laura Oldridž, Lubaina Himid, Madame Jevond, Rejčel Vajttrid ,Sara Lukas, Trejsi Emin, Margareta Kern, Sandra Dukić, Nives Kavurić Kurtović, Irma Markulin, Marija Dragojlović, Svjetlana Salić Mitrović, Kosa Bokšan, Vesna Perunović, Lala Raščić, Borjana Mrđa, Biljana Gavranović, Kata Mijatović.

 

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.