Izvještaj pokazao šokantne podatke: 216.000 djece žrtve seksualnog zlostavljanja od strane francuskog sveštenstva od 1950.godine

Istraga o seksualnom zlostavljanju u Francuskoj katoličkoj crkvi pokazala je da je oko 216.000 djece žrtva zlostavljanja od strane sveštenstva od 1950. godine,rekao je u utorak Jean-March Sauve, šef komisije koja je sastavila izvještaj,prenosi Reuters

Reuters / BUKA / 05. Oktobar 2021

Otkrića u Francuskoj posljednja su koja je potresla Rimokatoličku crkvu, nakon niza skandala o seksualnom zlostavljanju širom svijeta, koji su često uključivali djecu, u posljednjih 20 godina.

Zlostavljanje je bilo sistemsko, rekao je Sauve na javnoj, online prezentaciji izvještaja.

Crkva ne samo da nije predduzela potrebne mjere kako bi spriječila zlostavljanje, već je i zažmurila, propuštajući prijaviti zlostavljanje i ponekad svjesno stavljajući djecu u kontakt s predatorima, rekao je.

Komisiju su osnovali katolički biskupi u Francuskoj krajem 2018. godine kako bi rasvijetlili zloupotrebe i vratili povjerenje javnosti u Crkvu u vrijeme opadanja kongregacija. Radila je nezavisno od Crkve.

Sauve je rekao da problem i dalje postoji. Dodao je da je Crkva do 2000-ih pokazala potpunu ravnodušnost prema žrtvama i da je svoj stav počela stvarno mijenjati tek 2015-2016.

Sauve je rekao da je sama komisija identifikovala oko 2.700 žrtava, ali da je opsežna studija istraživačkih i anketnih grupa procijenila da je bilo oko 216.000 žrtava. Broj bi se mogao povećati na 330.000 ako se uključi i zlostavljanje od strane laika.

"Vi ste sramota za našu humanost", rekao je Francois Devaux, koji je osnovao udruženje žrtava La Parole Liberee, predstavnicima crkve na javnoj prezentaciji izvještaja, prije nego što je Sauve uzeo riječ.


"U ovom paklu bilo je odvratnih masovnih zločina ... ali bilo je još gore, izdaje povjerenja, izdaje morala, izdaje djece", rekao je Devaux, optužujući Crkvu i za kukavičluk.

 

Prevod BUKA

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.