Japanski ministar: Moraćemo baciti radioaktivnu vodu iz Fukushime u okean

JAPANSKA elektroenergetska kompanija Tokyo Electric Power bit će prisiljena baciti radioaktivnu vodu iz svoje oštećene nuklearne elektrane Fukushima izravno u Tihi okean, izjavio je danas japanski ministar okoline, a prenosi Reuters.

BUKA portal / 10. Septembar 2019

 

Nakon što je 2011. godine nuklearno postrojenje pogodio potres i tsunami, kompanija Tokyo Electric Power (TEPCO) prikupila je u specijalizirane spremnike više od milijun tona kontaminirane vode koja se koristila u rashladnim cijevima, no sada je objavila kako će joj do 2022. ponestati prostora za skladištenje.

"Jedina opcija će biti ispuštanje u more", rekao je Yoshiaki Harada na konferenciji za novinare.

"O toj će odluci, naravno, raspravljati cijela vlada, ali htio sam o tome iznijeti svoje mišljenje", dodao je. Konačna odluka vlade uslijedit će nakon izvještaja stručne skupine.

Harada nije naveo koliku količinu kontaminirane vode namjerava ispustiti u ocean, no i najmanje zagađenje vode tim tipom otpada mogao bi razljutiti komšije, posebno Južnu Koreju koja je prošlog mjeseca pozvala visokog dužnosnika japanske ambasade kako bi objasnio što točno Japan namjerava napraviti s kontaminiranom vodom iz Fukushime.

Nuklearne elektrane koje su smještene na obali, često u okean odlažu otpadnu vodu koja sadrži tricij, teško odvojiv izotop vodika koji se smatra relativno bezopasnim. No, TEPCO je prošle godine priznao kako kontaminirana voda iz Fukushime u spremnicima, uz tricij, sadrži i druga onečišćenja.

 

 

 

 


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.