Javna podrška Martini Mlinarević Sopta – Sve smo mi MARTINA!

Nakon što je bh. književnica Martina Mlinarević Sopta predložena za ambasadoricu Bosne i Hercegovine u Republici Češkoj, upućene su joj zastrašujuće prijetnje i govor mržnje 

BUKA portal / 14. Mart 2019

Ženska mreža BiH uputila je saopštenje u kojem snažno osuđuje prijetnje, mizoginiju i ugrožavanje lične sigurnosti, kao i napad na lični integritet Martine Mlinarević Sopta i njene porodice.

U saopštenju Ženske mreže BiH se navodi:

"Martina je naša junakinja, naša inspiracija. Martina je žena koja svoju Hercegovinu voli isto koliko i svoju Bosnu. Martina je žena koja je izabrala da kroz svoj lični pakao teške bolesti ukaže na disfunkciju bosanskohercegovačke stvarnosti, Martina se izborila, Martina je preživjela.

Martina je naša HEROINA.

Ali biti heroina za neke, očigledno znači biti izdajica za druge. Kao i za svaku ženu koja se drznula javno progovoriti o nasilju, patrijarhatu, koja se suprotstavila nemogućim životnim uslovima većine Bosanki/aca i Hercegovki/aca, umjesto da je pohvalimo, poslušamo njene riječi – jedan dio BiH javnosti je osuđuje.  

Mi, građanke Bosne i Hercegovine, okupljene u Ženskoj mreži BiH, zahtijevamo od nadležnih bezbjedonosnih institucija BiH da adekvatno reagiraju na ovaj govor mržnje, i osigura bezbijedno i sigurno okruženje za Martinu i njenu obitelj. Napominjemo da je ovo čest vid rodno zasnovanog nasilja koji, iz razloga jer se odvija na društvenim mrežama, nažalost, prolazi nekažnjeno.

Nekažnjavanje je posljedica izostanka eksplicitne regulacijerodno-zasnovanog govora mržnje kroz krivične zakone u BiH, te ovom prilikom također zahtijevamo da se počne raditi na izmjenama krivičnih zakona u BiH u oblasti govora mržnje, kao što je učinjeno reguliranjem zločina iz mržnje.

Posljedice  nasilja izazvanog govorom mržnje ima teške i dugotrajne posljedice kako po osobe koje su mu meta, tako i po cijelo društvo.

Nasilje i pozivanje na nasilje nad ženama veliki su problemi u bh. društvu i neophodno je poduzeti mjere da se zabrani poticanje na isto, te da država BiH i njeni entiteti jasno stanu u zaštitu svojih građanki od neravnopravnosti, diskriminacije i nasilja."
 


Buka preporuka

Društvo

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.