Jelena je otišla na informativni razgovor kao svjedok, a izašla kao osumnjičeni

Da li se isplati prijaviti krivično djelo, nasilje ili korupciju u Bosni i Hercegovini? 

Tatjana Čalić / 26. Oktobar 2019

 

Da li time pomažete policiji, sistemu, društvu ili pak sebi od života pravite pakao?

Nažalost, u slučaju Jelene Gubić, desilo se ovo drugo, a što je još tragičnije, pakao joj je priređen od strane onih kojima je posao da štite i provode red i zakon u ovoj zemlji.

Podsjetimo, Jelena Gubić, stručni saradnik za licenciranje i odnose s javnošću Fudbalskog saveza Republike Srpske, dana 20. septembra snimila je trenutak kada je Novak Damjanović, predsjednik FK ”BSK” iz Banjaluke, ušao u prostorije FS RS za vrijeme sastanka radne zajednice, nakon čega se prvo verbalno, a potom i fizički sukobio sa sekretarom FS RS Goranom Ćejićem. 

Gubić je, osim što je sve snimala, pozvala i policiju, koja je ubrzo došla na lice mjesta, a istog dana dala je i izjavu u PU Banjaluka i tom prilikom jednom od inspektora predala snimak tuče.

Preokret u cijelom slučaju nastupa 28. septembra kada video dospijeva u medije, da bi već 14. oktobra policija banjalučkom Okružnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv dotadašnjeg svjedoka zbog, kako su naveli, “neovlaštenog fotografisanja”.

O cijelom slučaju razgovarali smo sa advokatom, policijom, ali i Jelenom Gubić, kojoj se cijela situcija čini kao noćna mora. 

Za Buku Gubić kaže kako su je cijelog života učili da bude odgovorna, da pomaže ljudima u nevolji, poštuje sistem, jer se tako voli i država i svoj narod, da bi na kraju zbog svega što je poduzela u tom duhu, bila krivično gonjena. 

Dok je trajao taj nemili incident, nisam mogla pomisliti da će poziv u pomoć biti na ovaj način okarakterisan od strane MUP-a. Ipak, mišljenja sam da me nije država 'nagradila' prijavom, već pojedinci koji su se osilili i izdigli iznad zakona. I dalje želim da vjerujem u sve one životne lekcije kojima su me učili tokom života. Moja vjera u državu i ljude nije prestala. Samo mislim da se ne smije dozvoliti pojedincima da se predstavljaju kao većina i da sijući strah žare i pale sa položaja sa kojih to nikako ne bi smjeli činiti”, istakla je za Buku Gubić. 

Na naše pitanje da li je snimak tuče dostavila medijima, ona kaže da nije, već da ga je tog istog dana dala policiji. Pri tom, kao osoba za odnose s javnošću FSRS, ima dopuštenje da snima sastanke u prostorijama Saveza.  

Pun Facebook i Instagram (internet uopšte) fotografija i snimaka i sve regularno, svi imaju dozvole”, dodala je. 

Mišljenje smo tražili i od advokatice Jovane Kisin.

Prema njenim riječima, da bi se nečije snimanje smatralo krivičnim djelom "neovlaštenog fotografisanja" iz člana 156. Krivičnog zakonika, mora nastati štetna posljedica "posebne povrede privatnosti" odnosno osumnjičeni/optuženi za to krivično djelo mora na neki način predati//proslijediti sporni snimak javnosti i time povrijediti nečije pravo na privatni život. 

Međutim, mišljenja je Kisin, teško da bi u predmetnom događaju moglo doći do povrede nečijeg prava na privatni život kada se snimljeni materijal odnosi na službene prostorije, određene funkcionere sportskih klubova i saveza u trenutku vršenja njihovih funkcija i slično. Dakle, dodaje,  ovaj dio ne ulazi u sferu prava na privatni život, a što su policijski službenici svakako trebali imati u vidu kad su odlučili da procesuiraju Jelenu Gubić.  

“Takođe, predavanje video snimka krivičnog djela nadležnim organima nikako ne može imati elemente krivičnog djela neovlaštenog fotografisanja jer nadležni organi za vođenje krivičnog postupka nisu javnost. Oni su dužni da nađu sve dokaze koji upućuju na izvršioca krivičnog djela, a kad im se takav dokaz dostavi od neposrednog očevica da ga uvrste u dokazni materijal i izvještaj koji predaju Tužilaštvu i takvim radnjama nikako ne može ugroziti nečiji privatni život”, pojasnila je Kisin.

Naglasila je i da se ovakvim radnjama šalje ružna poruka građanima da isti ne bi trebalo da snimaju nešto što očigledno predstavlja dokaz kod prijavljivanja krivičnog djela, a što je građanska dužnost. 

Isto tako, ističe, građani moraju biti svjesni razlike u predavanju dokaznog materijala MUP-u od objavljivanja i dijeljenja takvog materijala sa drugim ljudima ili javnosti. Prvo je građanska dužnost, a drugo može dovesti do problema i samog postojanja krivičnog djela neovlaštenog fotografisanja koje zavisi od mjesta i okolnosti, svojstva učesnika itd. 

Na kraju je Kisin naglasila i da je MUP prvenstveno trebalo da sasluša osumnjičenu Jelenu Gubić na okolnosti predavanja snimka javnosti, da bi dalje utvrdio elemente postojanja ovog krivičnog djela, pa tek onda saopštenjem ići u javnost.

U MUP-u su nam samo potvrdili od ranije poznato “da su policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, nakon saznanja za izvršena krivična djela, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, preduzeli potrebne mjere i radnje koje su rezultirale podnošenjem izvještaja Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka i to dana 26.09.2019. godine protiv lica N.D. zbog sumnje da je izvršilo krivična djela „Ugrožavanje sigurnosti“ i „Tjelesna povreda“ i dana 14.10.2019. godine protiv lica J.G. zbog sumnje da je izvršilo krivično djelo „Neovlašteno fotografisanje“”.  

Naveli su i da je za sve dalje informacije u vezi sa navedenim predmetom nadležno Okružno javno tužilaštvo Banja Luka, iako Jelena Gubić ima saznanja da je juče ujutro  po istom predmetu "Neovlašteno fotografisanje" ponovo saslušan generalni sekretar  FSRS Goran Ćejić.

Iskreno se nadamo da pravosudni sistem neće zakazati i da će odbaciti ovu skandaloznu prijavu policije, a da će policija svojim radom dokazati da im građani mogu vjerovati, te da svako ko svjedoči bilo kakvom krivičnom djelu isti, bez straha, može prijaviti.


Buka preporuka

Buka desk

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.