Jeziva skulptura djevojke koja se davi u rijeci uznemirila stanovnike

Stanovnici grada Bilbao prvi put su primijetili ovu instalaciju prošlog četvrtka.

M.P. / 29. Septembar 2021

 

Glava teška 120kg djelo je umjetnika iz Meksika Ruben Orozco. Ova skulptura pojavljuje se i nestaje svaki dan u zavisnosti od nivoa vode u rijeci, a nastala je u okviru kampanje kojom se nastoji potaknuti debata o održivosti.

Jeziva skulptura koja veoma nalikuje živoj djevojci koja se davi u rijeci uznemirila je ljude u španskom gradu  Bilbao nakon što se pojavila bez prethodne najave.

Izradio ju je meksički hiperrealistični umjetnik Ruben Orozco, koji ju je nazvao Bihar, što znači sutra na baskijskom jeziku.

Kampanju vodi humanitarna organizacija BBK Foundation kako bi podstakli debatu o održivosti.

Stanovnici grada Bilbao prvi put su primijetili ovu instalaciju prošlog četvrtka nakon što je spuštena u rijeku tokom noći.

Cilj kampanje je da probudi svijest kod ljudi o "našim postupcima koji nas potapaju ili nas drže na površini vode", rekao je ovaj umjetnik za španski web portal Nius.

Svaki dan, glava se pojavljuje ili nestaje u zavisnosti od plime na rijeci Nervion.

Iz fondacije BBK Foundation su kazali da je to slika onog što bi se moglo desiti ako nastavimo da ulažemo u neodržive modele kao što oni koji doprinose klimatskim promjenama.

'Bihar' nije prvi radi ovog umjetnika koji je iznenadio i uznemirio Bilbao.

Prije dvije godine, statua usamljene žene u prirodnoj veličini koja sjedi na klupi u parku pokrenula je debatu o usamljeničkom životu starije populacije, prenosi Sky News.


Buka preporuka

Reportaže

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.