Još jedna evropska država ide u lockdown!

Slovačka vlada je odobrila dvosedmični lockdown, koji će stupiti na snagu u ponoć

BUKA /E.P. / 24. Novembar 2021

 

U Slovačkoj će od ponoći na četvrtak početi zatvaranje širom zemlje zbog nepovoljne epidemijske situacije oko bolesti Covid-19, koja će trajati dvije sedmice

.To će uključivati ​​značajno ograničenje slobodnog kretanja ljudi.

To su rekli vladini zvaničnici koji su u srijedu odobrili mjere.

Poslodavci će od sljedeće sedmice provjeravati covid sertifikate zaposlenih.

Nakon deset dana Vlada će ocijeniti mjere, ali prema riječima premijera Eduarda Hegera, svako ublažavanje ograničenja odnosiće se samo na vakcinisane i oboljele od te bolesti.

Bratislava pooštrava mjere zbog preotperećenosti bolnica i nakon rekordnog porasta novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Konzorcij stručnjaka u početku je preporučio još oštrije mjere, kao što je prekid redovne nastave u većini škola, kao i takozvana tronedjeljna blokada. Izuzetak od zabrane izlaska, zbog kojeg je vlada proglasila vanredno stanje, biće, na primjer, odlazak na posao ili školu, za kupovinu nezaobilaznih dobara i usluga, vakcinaciju ili na selo unutar okruga.

Slična ograničenja, koja će se odraziti na zatvaranje brojnih prodavnica ili slobodnih aktivnosti, ranije ove godine, tokom prethodnog snažnog talasa zaraze koronavirusom, doživjela je i Slovačka. Ograničenja će morati da poštuju i ljudi koji u zemlju dolaze iz inostranstva.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.