Još jedna partija u BiH: "Ovdje se stranke razmnožavaju po principu brojki i slova"

Politički život u Republici Srpskoj i BiH biće "obogaćen" za novu političku partiju.

BUKA / E.P. / 11. Novembar 2019

Foto: BUKA

U Doboju je najavljeno osnivanje novog političkog subjekta - Partije Demokratskg progresa 1999. 

Iza inicijativnog odbora stoji Tihomir Gligoriće koji je dobojski PDP preuzeo početkom ove godine. Mediji su objavili kako bi predsjednik nove partije trebalo da bude Siniša Đorđević.

Osnivanje novih političkih subjekata nije nikakava novost u domaćem političkom životu ali je zanimljivo da ovdje dolazi do cijepanja postojećih opozicionih partija a koje na neki način predstavljaju opasnost po vladajuću koaliciju, ili način disciplinovanja koalicionih partnera. 

Tako je krajem godine osnovana politička partija DEMOS, sastavljena od bivših članova kalicionog DNS-a, a koja stoji još čvršće uz SNSD Milorada Dodika, dok je ranije oslabljen opozioni SDS u vidu osnivanja Izvornog SDS-a, koji se kasnije pretvorio u partiju Izvorna Srpska, zbog nemogućnosti kandidovanja na lokalnim izborima. Uz ovo dodajmo da je bivši potpredsjednik SDS-a Nenad Stevandić osnovao svoju političku stranku Ujedinjena Srpska, koja se postala dio vladajuće koalicije.
  
Politička analitičarka Tanja Topić izenađena je formiranjem novog PDP-a.

"Zanimljivo mi je šta znači 1999. I ne mogu da dokučim simboliku. Očito nam se stranke razmnožavaju po principu brojki i slova što samo unosi zbunjenost medju gradjane.Kako vidimo neka dobro znana lica koja su decenijama u politici, čini mi se da suštinski nećemo dobiti novu viziju, koncept i stranku koja će ostvariti značajniji iskorak u pol.životu. Prije da je riječ o nezadovoljstvu (ne)ostvarenim u okrilju postojećih pol.partija" rekla je ona za BUKU.

Lider PDP-a nije želio posebno komentarisati najavu osnivanja PDP-a 1999.

"Pa je li ovo glavna vijest danas, ma dajte molim vas, velika smo mi stranka da bismo ovo komentarisali" rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović u pauzi skupštinskog zasjedanja.


 


Buka preporuka

Politika

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.