Jubilarno izdanje: Večeras počinje peti Jahorina Ultra Trail

Startom Ultra Trail trke u dužini od 101 km večeras tačno u ponoć zvanično počinje peto jubilarno izdanje Jahorina Ultra Trail-a.

BUKA portal / 26. Juli 2019

 

Više od 430 trkača iz 26 zemalja svijeta imaće priliku da se takmiči na četiri trke u prirodi koje povezuju Jahorinu, Sarajevo, Ravnu Planinu, Romaniju i Trebević. Kao i ranijih godina, trkači imaju mogućnost da trče Mini Trail (17km), Midi Trail (38km), Maxi Trail (69km) i Ultra Trail (101km).

Direktorka Jahorina Ultra Traila Sanja Kavaz na konferenciji za medije održanoj juče u Sarajevu, predstavila je VIP učesnike ovogodišnje trke, takmičarku iz Italije Francescu Canepu, prošlogodišnju pobjednicu Ultraila du Mont Blanc, najveće trke ovog formata na svijetu, i Charlieja Sharpa, trkača i trenera iz Velike Britanije, koji po drugi put dolazi na Jahorinu gdje drži rekord od 10h i 44min, koliko mu je 2017. godine trebalo da pretrči najdužu stazu.

Canepa učestvuje na mnogo većim trkama od Jahorina Ultra Traila, ali rado je prihvatila poziv organizatora da dođe na Jahorinu.

“Sa velikim oduševljenjem sam prihvatila poziv, jer ovo je moja prva posjeta BiH. Svidjelo mi se Sarajevo, uživala sam u gradu po noći, a imate i divne planine i šume. Naravno, svaka trka je važna, pa tako i ova, tako da ću dati sve od sebe da pobijedim”, kazala je Canepa.

Sharpe je četvrti put u posjedi BiH, a drugi put učestvuje na trci. Očekuje ponovo uzbudljivu trku, a nada se dobrim uslovima i rezultatu.

“Uživam u različitim kulturama, a to je nešto što možete iskusiti u BiH. Trka je odlična, a ove godine je malo izmjenjena. To je mjesto gdje se spajaju grad i planina. Počinje u ponoć što znači da će se veliki dio trčanja odvijati po noći, a to nije loše zbog visokih temperatura”, izjavio je Sharpe.

Direktorka trke Jahorina Ultra Trail Sanja Kavaz rekla je da trka predstavlja sportsko-turistički proizvod koji posjetiocima prezentuje prirodno, istorijsko, kulturno i olimpijsko naslijeđe BiH.

“Pozicionirali smo se kao jedna od najboljih trka u BiH, ali i u regionu i šire. Napravili smo iskorak ove godine i pozvali neke od najvećih trkača kao što su Canepa i Sharpe. Trkača iz BiH svake godine je više, a ovoga puta oko trećine od ukupnog broja takmičara dolazi iz naše zemlje”, kazala je Kavaz.

Na konfereciji za medije predstavljen je i Jahorina Ultra Trail Bilten kao prvo bh izdanje o trail trčanju koje osim sadržaja o samoj trci donosi korisne tekstove o trail trčanju, prevenciji povreda kao i intervjue s poznatim trkačima.

Pored Ultra Trail trke koja startuje večeras u ponoć na Jahorini, na lokaciji Rajska dolina, u subotu s iste lokacije u 6 časova ujutro startuje Maxi Trail. Midi Trail kreće sa Baščaršije u 8 časova, a Mini Trail će početi u nedjelju u 9 časova na Rajskoj dolini.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.